Судді з Києва не бачать на Львівщині озера Кривецького площею майже 10 га

12:38 1 лютого 2022 р.

Фото до новини

Київська міська прокуратура програла апеляцію у справі про повернення державі ділянки відпочинкового комплексу «Едем Резорт» Ігоря Кривецького. Судді вкотре не побачили тут озера, хоча воно займає 9,2 га, тобто більшу частину земельної ділянки.

Про це повідомляють Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.com. 

Йдеться про ділянку площею 15 га з озером біля села Стрілки на Львівщині. Ще з червня 2020 року Львівська обласна прокуратура намагається повернути її державі. Основна претензія полягає в тому, що ділянку віддали у приватну власність ТОВ «Узлісся», хоча не мали б цього робити, оскільки тут розташоване озеро та прибережна смуга, які, «відповідно до чинного законодавства, не підлягають відчуженню з державної власності».

Тодішня головна прокурорка Ірина Діденко навіть підписала повідомлення про підозру ексочільнику ЛОДА Маркіяну Мальському. Його звинувачували в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки на 7,2 млн грн збитків. Однак пізніше підозру скасували.

У липні 2021 року Львівська обласна прокуратура програла першу інстанцію у справі з поверненням ділянки державі. Усе через брак доказів − суддя Господарського суду міста Києва Інга Усатенко не побачила озера на ділянці. І відповідно не побачила підстав визнати угоду про продаж ділянки озером недійсною.

Суддя не отримала підтвердження, що на цій ділянці є землі водного фонду чи водойма, яка, відповідно до чинного законодавства, обліковується у Державному водному кадастрі. А експерти встановили, що на земельній ділянці «відсутній природний елемент довкілля загальнодержавного значення, в якому зосереджуються води».

Не погоджуючись із таким рішенням, Київська міська прокуратура звернулась до Північного апеляційного господарського суду. Прокурори просили скасувати рішення першої інстанції, оскільки воно, на їхню думку, є незаконним та необґрунтованим.

Але судді апеляційного суду також не побачили озера на ділянці та підтримали суддю першої інстанції. Як зазначено у постанові, під час дослідження використали геопортал «Водні ресурси України» Водного кадастру України та за його даними встановили, що у межах досліджуваної ділянки природні водні об’єкти відсутні.

Північний апеляційний господарський суд також послався на дослідження експертів про відсутність «природного елементу довкілля». У цьому дослідження озеро назвали спорудою, штучним елементом довкілля, в якому зосереджуються води і який не зв’язаний з будь-якими природніми і штучними водними об’єктами.

«Через відсутність на досліджуваній ділянці природнього (поверхневого) водного об’єкту встановлювати прибережно-захисні смуги і здійснювати будівництво обхідного колектору не потрібно. Досліджуваний об’єкт − це спортивна споруда, призначена для відпочинку та занять спортом на відкритому повітрі, в тому числі водними видами спорту», − йдеться у постанові.

Нагадаємо, компанія «Узлісся» Ігоря Кривецького придбала земельну ділянку в селі Стрілки у вересні 2019 року. Тут розташований відпочинковий комплекс «Edem Resort Medical & SPA», доступ до води дозволений тільки відвідувачам. У 2020 році, після оголошення підозри ексочільникові ЛОДА Маркіяну Мальському, фірма пообіцяла повернути озеро в державну власність, однак з того часу нічого не змінилося.

Озеро-невидимку залишили Кривецькому разом з 15-гектарною ділянкою, яку подарував Мальський

Едем Резорт Ігоря Кривецького не повернув понад 15 га із озером у держвласніть

Екскерівник ЛОДА незаконно передав 15 га курорту «Едем резорт», - прокуратура

Маркіян Мальський відреагував на підозру у незаконному продажу землі під «Едем Резорт»

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів