США підтвердили спорудження першої АЕС у Польщі за технологією WECNuclear

13:14 30 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Голова Міністерства енергетики США Дженніфер Ґренголм підкреслила, що це важливий крок у зміцненні відносин між США та Польщею, що також є сигналом для Росії.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Голова Міністерства енергетики США Дженніфер Ґренголм висловила задоволення тим, що Польща вибрала уряд США та компанію Westinghouse для реалізації першої частини свого ядерноенергетичного проєкту. Дженніфер Ґренголм підкреслила, що це важливий крок у зміцненні відносин між США та Польщею, але також сигнал для Росії.

«Це рішення Польщі не тільки зміцнить наші двосторонні відносини з метою забезпечення енергетичної безпеки для майбутніх поколінь. Я вважаю, що це також чіткий сигнал Росії, що трансатлантичні партнери працюватимуть разом, щоб диверсифікувати постачання енергоресурсів для зміцнення кліматичної співпраці для того, щоб протистояти використанню Росією енергоносіїв як зброї», — заявила міністерка.

«Ми підтверджуємо реалізацію ядерного проєкту за перевіреною та безпечною технологією WECNuclear», — написав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький у твіттері. Таку інформацію він надав після «плідних переговорів» із віцепрезиденткою США Камалою Харріс і міністеркою енергетики Дженніфер Ґренголм.

23 жовтня міністр державного майна Польщі Яцек Сасін після зустрічі з головою Міністерства енергетики США Дженніфер Ґренголм заявив, що незабаром уряд оголосить про вибір партнера для будівництва першої АЕС у Польщі. Польська атомна енергетична програма передбачає, що до кінця року Варшава обере технологію для будівництва першої АЕС у Польщі. Ядерна програма передбачає будівництво 6 реакторів, які будуть вводитися в експлуатацію кожні два роки.

У січні Westinghouse Electric Company підписала меморандум про співпрацю з десятьма польськими компаніями щодо можливого будівництва шести реакторів AP1000 в межах ядерноенергетичної програми.

АЕС має бути побудована на Помор’ї на основі державної програми. Перший із трьох реакторів електростанції має бути готовим 2033 року, а наступні планують відкривати що два роки.

У Польщі будуватимуть атомну електростанцію

Хмельницький з'єднають з Ряшевом енергомостом

Україна зробить один єдиний виняток і лише для Польщі, - Зеленський

Усі українські АЕС переходять до Паризького центру: прощавай Москва

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів