Словацькі перевізники також погрожують перекрити український кордон для вантажівок

22:27 13 листопада 2023 р.

Фото до новини

Організатори протесту на польсько-українському кордоні несподівано отримали підтримку Словаччини. Місцеві перевізники погрожують приєднатися до акції з подібними аргументами.

Про це повідомляє 40ton.net, інформує DailyLviv.com.

За підрахунками словацької асоціації транспортних компаній ČESMAD Slovakia, за останні півтора року трафік українських вантажівок зріс приблизно на 600-800 відсотків. Це, природно, пов’язано з війною та блокадою українських морських портів, через що Євросоюз скасував дозвільну вимогу для українців.

Однак, стверджують словаки, це також створює простір для численних порушень. Тому ČESMAD Словаччина сьогодні скерувала делегацію до Міністерства транспорту Словаччини з проханням ретельніше перевіряти українців на предмет нелегальних пересадок, технічної недбалості транспортних засобів та шахрайства з тахографами.

Читайте також: Польських блокувальників кордону обурює ввезення елітних автомобілів в Україну (відео)

Крім того, ČESMAD звернувся з проханням про втручання в Раду ЄС, щоб відновити дозвільний обов’язок для українців.

Інша словацька асоціація, а саме UNAS, підійшла до теми більш жорстко. Вона також закликає до втручання на рівні ЄС для відновлення дозвільної системи, і відразу ж заговорила про приєднання до протесту, організованого в Польщі. Словаки мають зважитися на такий крок, якщо не буде реакції Брюсселя, заблокувавши українсько-європейський кордон також на словацькій ділянці. Але це було б ще болючіше для українців, оскільки в умовах польської блокади багато перевізників перескеровували свої вантажівки на словацькі переходи.

Читайте також: Українсько-польський кордон блокує рашист і путініст з ультраправої партії

Наразі про якусь реакцію Євросоюзу говорити рано. Немає його і щодо протесту в Польщі, який триває з 6 листопада, тобто рівно тиждень.

Нагадаємо, що сьогодні у Польщі відбулася зустріч українських і польських посадовців з перевізниками-протестувальниками. Згоди про припинення блокування польськими перевізниками 3 з 8 пунктів пропуску на польсько-українському кордоні не досягнуто.

Дотепер найбільшою допомогою українським водіям фур була акція польської поліції, яка супроводила по 25 вантажівок в колоні до кордону, оминаючи пікети. Прориватися через блокаду — єдиний шлях.

Мало хто здивується, якщо до процесів блокування українських вантажоперевезень долучаться Угорщина і Румунія. Принаймні, польські перевізники-протестувальники вже почали докладати зусиль для цього своїми коментарями в соціальних мережах. Рука Москви довга, кажуть. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів