Скільки доларів і на що просить Білий дім у Конгресу США для України, - інформує Посол

19:35 22 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Загальна сума ймовірної майбутньої допомоги Україні - близько $61,4 млрд. Схвалити її Сенат може швидко, а ось Палата представників - ні.

Посол України у США Оксана Маркарова на своїй сторінці у ФБ розшифрувала за статтями бюджетний запит Білого дому до Конгресу США, пише Dailylviv.com.

"Білий дім подав в п’ятницю бюджетний запит до Конгресу США, що пропонує фінансування додаткових видатків на допомогу Україні, Ізраїлю та інших партнерів на суму близько$105 млрд, - написала Оксана Маркарова. - Найбільша частка - близько $61,4 млрд. передбачена для України, або пов’язана з Україною.

Деякі додаткові пропозиції (в гуманітарній допомозі) є спільними для України, Ізраїлю та Гази і будуть розподілятися за потребою, тому зараз з них виокремити лише Україну неможливо. Важливо розуміти, що в американському бюджетному законодавстві запит - це візія адміністрації, і аналізувати цифри варто тоді, коли ця візія перетвориться на саме бюджетний документ всередині Конресу. 

Але для інформування, за стандартним розподілом на три звичних вже для нас категорії, головні цифри запиту такі:

Оборонні  видатки  - $46,1 млрд., з яких:

- $30,6 млрд на програми  для Міноборони США, а саме:

- $18 млрд – на поповнення оборонних товарів зі складів Міністерства оборони США; відшкодування витрат на оборонні послуги та військову освіту і підготовку, надані уряду України (що дає можливість надавати допомогу за програмою PDA);

- $12 млрд. – для ініціативи Ukraine Security Assistance Initiative;

- $1,7 млрд. для програми Держдепу Foreign Military Financing для України та інших партнерів США, які зазнали впливу через війну в Україні;

=$14,4 млрд. – на технічну, розвідувальну підтримку, збільшення обсягів виробництва озброєння, кібербезпеку тощо.

Читайте також:

Президент США Джо Байден назвав Путіна тираном і зрівняв його з терористами

Економічна / фінансова / цивільна та ядерна безпека – $14,75 млрд. включаючи:

- $11,8 млрд. для надання прямої бюджетної підтримки Україні;

- $2,2 млрд. для підтримки нагальних потреб у відновленні та розробці програм в Україні та інших країнах регіону, що постраждали від конфлікту;

- $360 млн. Державному департаменту на підтримку українського уряду у відновленні та підтримці верховенства права з акцентом на нещодавно звільнених та пошкоджених війною територіях;

- $100 млн. – для Державного департаменту США на програми з нерозповсюдження, протидії тероризму, розмінування та суміжних програм.

Допомога у сфері ядерної безпеки, – $149,5 млн. Національній ядерній адміністрації США (Міненерго США).

Гуманітарна допомога:

- $481 млн. на програми підтримки українцям, які прибувають в США за програмою Uniting for Ukraine.

Крім того, Україні пропонується надати значну частину фінансування, що передбачена для надання гуманітарної допомоги нашій державі, Ізраїлю та регіонам, які постраждали (розподіл за країнами наразі не завершено):

- $3,5 млрд. для надання гуманітарної допомоги через програми Державного департаменту США Україні та Ізраїлю, а також регіонам, що постраждали внаслідок ситуації в Ізраїлі та війни в Україні;

- $5,7 млрд. для фінансування програм USAID для задоволення зростаючих гуманітарних потреб, спричинених війною росії в Україні, спалахом конфлікту в Газі та каскадними регіональними і глобальними наслідками цих криз.

Детальніше від Білого Дому https://rb.gy/g4erx .

Читайте також: У США не виключають ситуацію, коли доведеться відправити війська в Україну для протистояння Путіну

Дякуємо адміністрації за потужний бюджетний запит. Тепер дуже розраховуємо і активно працюємо з обома палатами і обома партіями щодо розгляду і підтримки цього додаткового бюджету в Конгресі. 

І якщо в Сенаті ця ініціатива може бути опрацьована і розглянута, то в Палаті представників може бути опрацьована в комітетах, однак винесення в зал для розгляду і голосування може відбутися лише після того як буде врегульоване питання з обранням спікера. Останнє 4-е голосування не завершилось таким обранням. Уважно спостерігаємо за цим процесом".

Нагадаємо, що в серпні цього року США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів