Різник та Ломага перемогли Ткаченка у Стрийському парку у Львові

10:57 17 грудня 2021 р.

Фото до новини

Міністерство культури та інформаційної політики програло апеляцію в справі про заборону будівництва в Стрийському парку. Йдеться про ресторан юристів бізнесмена Григорія Козловського.

Про це розповідають Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.com.  Конфлікт щодо закладу почався ще 2019 року, два роки тому. Замість теперішнього ресторану на вул. Уласа Самчука, 16 у Львові був старий виставковий павільйон. Забудовники мали реконструювати його під свій заклад, однак натомість знищили будівлю.

Восени того ж року Міністерство культури зобов’язало припинити на ділянці будь-які будівельні роботи. Територія розташована в межах історичного ареалу, тому на неї потрібні спеціальні дозволи.

Однак генеральний підрядник будівництва ПП «Промтехімпекс» подав до суду, і суддя Зіновій Гавдик у першій інстанції скасував цей припис. Він зазначив, що генпідрядник будівництва не може виконати вимоги Мінкульту. Такий обов’язок має замовник, в цьому випадку – ТОВ «Львів-Енергія», яке отримало містобудівні умови та обмеження на ресторан.

Кінцевими бенефіціарами фірми є Олексій Різник та Юрій Ломага. Вони – депутати Львівської міської ради від «ЄС», адвокати бізнесмена, депутата Львівської облради Григорія Козловського. 

Програвши в першій інстанції, Міністерство культури подало апеляційну скаргу. У міністерстві вважали, що аргументи судді Зіновія Гавдика є помилковими. Адже, на їхню думку, припис винесли підприємству «Промтехімпекс» як виконавцю робіт, щоб запобігти руйнуванню культурної спадщини історичного ареалу Львова.

Однак Восьмий апеляційний адміністративний суд все ж не підтримав скарги Мінкульту. Судді погодилися з висновками першої інстанції. Окрім того, вони мали претензії до того, як в міністерстві ухвалили припис про зупинення будівництва. Судді зауважили, що службовці оглянули будівлю лише на фотографіях та перевірили бази даних, але, наприклад, не були на самій ділянці будівництва.

Зробити ресторан в старому павільйоні фірмі «Львів-Енергія» дозволили ще в липні 2018 року. Тоді колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський запевнив, що в цьому проєкті не буде ані підйому даху, ані добудови − лише реконструкція в межах стін.

Тим паче міська рада передала компанії ділянку в користування без права будівництва, загородження та зміни цільового призначення. Територія ресторану належить до природно-заповідного призначення, оскільки Стрийський парк − пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Незважаючи на це все, наступного року забудовники знищили частину будівлі. Місто вимагало її відновити, натомість юристи Козловського оскаржили і приписи, і штрафи від будівельних інспекторів.

А вже у серпні цього року тут відкрили заклад «Kilinski», який спеціалізується на французькій кухні.

Міністром культури є Олександр Ткаченко. Недавно він заявив, що хоче йти у відставку з цієї посади. 

Готель французької мережі Ibis Red прокуратура у Львові не змогла заборонити

Два ринки у Львові зареєстровані на нових власників, близьких до Козловського

Юрист Козловського хоче забрати у виконкому ЛМР право погоджувати будівництво

Екскомпанія Козловського хоче змінити межі історичного ареалу Львова, які не затверджені депутатами міськради

Медична фірма Козловських самоліквідується і приймає вимоги кредиторів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів