Ковідні документи спричинять нелегальні перевезення і здорожчання приміських поїздок на Львівщині, - перевізник

17:15 21 листопада 2021 р.

Скорочення кількості автобусів на приміських лініях і підвищення вартості приміських поїздок може стати наслідком безкомпромісного запровадження нових правил для пасажирів у Львівській області.

З понеділка, 22 листопада, у Львівській області всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом будуть здійснюватися лише за наявності у пасажирів так званих коронавірусних документів, а саме: довідки про наявність вакцинації (однією або двома дозами), негативного ПЛР або експрес-тесту зробленого не більше, ніж за 72 години до моменту поїздки, а також довідки про одужання.

Dailylviv.com поцікавився думками керівника львівського концерну "Екопастранс" Ігоря Самардака з приводу варіантів розвитку подій у приміському транспорті Львівщини: 

- Приміських маршрутів у межах концерну є більше сотні. Підприємства концерну обслуговують Жовківський, Яворівський, Городоцький, Пустомитівський напрямки приміських перевезень. Вакцинованих водіїв і тих, що перехворіли, у нас близько 65%. У концерн "Екопастранс" входять компанії "Міра", АТП 14630 і "Фіакр". На кожному з підприємств в середньому до 200 водіїв. Загалом близько 600.

Про звільнення водіїв від функцій контролера

- З самого початку пандемії я всюди писав листи, що абсурдно покладати на водія контроль за дотриманням карантинних правил перевезення. У нього своїх завдань велика кількість, тож при цьому йому аж ніяк не потрібно ще й вступати в конфлікт з пасажирами: правильні ті документи-неправильні. Зайві нервові зриви і розбірки, без сумніву, не повинні бути в інтересах водія. Тішуся, що десь, може, місяць тому внесли зміну в постанову Уряду, і відповідальність тепер буде нести пасажир. Ми вивісимо оголошення в автобусах про правила проїзду, а далі це - відповідальність кожної людини особисто і правоохоронних органів. Як вони будуть здійснювати цей контроль, це питання до них.

На початку пандемії одного нашого водія оштрафували - нібито за порушення карантинних правил перевезення пасажирів. Потім у судах виробилася така позиція - я їм вдячний за неї, що водій не може нести відповідальності у цій частині, оскільки це не передбачено Кодексом про адміністративні порушення, а не можна притягувати до відповідальності людину за те, за що вона не відповідає за законом. І в цьому аспекті не може бути підставою постанова Кабінету Міністрів. На нас інколи складають протоколи, але до цього часу ми перемагали в судах. Бо як було водію виконати ту постанову Уряду? Кожен раз зупиняти автобус і викликати наряд поліції, чи як? Не зупинятися на проміжних зупинках? Але зазвичай автобуси наповнюються на кінцевій зупинці. Ми говоримо про сільську маршрутку. Є стала кількість людей, яка їздить кожного дня - 40, 30 чи 25. Іншого варіанту у цих людей добратися немає - це єдиний для них автобус.

Про абсурдність запровадження обмежень у транспорті

- Як буде розвиватися ситуація через контроль за проїздом пасажирів? Два варіанти розвитку подій. Або це ніхто не буде виконувати. Тобто, прийняли таку нерозумну ідею на папері, аби воно так рахувалося. Це - кращий варіант. Другий варіант: якщо почнуть глобально за ці документи тероризувати, люди почнуть їздити в автобусах, бусиках, нелегально, почнуть ще більше купувати сертифікати про вакцинацію, ті, що не хочуть вакцинуватися. Але це точно не поліпшить реальний рівень вакцинації. Коли раніше було обмеження щодо доступу до якихось кінцевих пунктів - розважальних заходів, спортзалів, то це правильно. Ну, давайте невакцинованих не впускати в лікарні? Є такі речі, які не можна забороняти, бо вони - базові. Лікування, продукти харчування, транспорт. До них людина повинна мати доступ завжди, бо від цього залежить її життя. 

На мою думку, карантинні обмеження, які у нас постійно запроваджуються на транспорті, до певної міри є абсурдом. І коментувати абсурд мені важко. Пояснюю - чому. Карантинні обмеження повинні запроваджувати в будь-якому місці, але точно - не на транспорті. Транспорт повинен забезпечувати пересування людей, і це є основне завдання його. Так, потрібні антиепідемічні заходи щодо самих транспортних засобів: додаткова обробка їх, дезінфекція. Але якщо ми запроваджуємо якісь обмеження у транспорті, то це навпаки сприє збільшенню загрозливих ситуацій. Наприклад, коли ми ще раніше зменшили кількість маршрутів і обмежили кількість пасажирів, ми створили корки на зупинках. Там люди ще більше товпилися, створювалася тиснява. Це абсолютно неправильно. 

 Про кількість транспорту і цілі поїздок

- Якщо ми хочемо зменшити кількість людей, які їздять у транспорті, то ми маємо думати, як збільшити кількість транспорту і як зняти необхідність пересування для людей. Це - розумні кроки. А коли ми штучно намагаємося розсунути людей у транспорті, ми того ніколи не доможемося. Бо, наприклад, у мене є рейс з якогось села, дві машини. Людям треба все одно їхати, то куди вони подінуться? Заберіть підставу, щоб цим людям не треба було їздити, - для чого і запроваджуються у світі локдауни. Тепер уже невакцинованим не можна їхати, а якщо людина їде на вакцинацію, то як з нею бути?

Транспорт - це є соціальна складова. Транспорт має завжди працювати максимально. Якщо є необхідність, щоб люди менше їздили, то треба забрати потребу у переїздах. Бо якщо ми перетискаємо вени у транспорті, то ми робимо вибух. Або це буде на зупинках, або це буде на кінцевих (зупинках- DL). Або ми людей заженемо у неконтрольовані приватні перевезення по 20 осіб. 

А самі обмеження на транспорті як на мене придумав хтось дуже недолугий. Людина, яка не розуміє пасажиропотоки людей. Якби я зараз був у владі, на державній посаді, то я би протестував проти таких рішень аж до того, що писав би з цієї причини заяву про відставку з посади. До міністра охорони здоров'я чи міністра інфраструктури треба донести, що ми такими обмеженнями у транспорті тільки погіршуємо ситуацію. Тому що якщо в людини є потреба кудись їхати, вона все одно поїде. Питання тільки - як?

Про борги, збитки і вартість проїзду

- Перший рік карантину автоперевізники терпіли все самі. Добре, потерпимо місяць-два, а потім перекриємо. Зараз ми вже абсолютно не маємо ресурсу. Наш концерн, наприклад, має більше 5 млн реальної кредиторської заборгованості. Реальні кошти, які ми винні. Нам просто припинять постачати пальне. А збитки наші - значно більші. Тому я змушений буду реагувати: де зменшити кількість рейсів, а де підвищувати вартість проїзду. Для приміських маршрутів не потрібно погоджень з органами влади, щоб це зробити. Лише повідомити їх про це. Нема на то ради...

Пасажирів з понеділка возитимуть авто та залізничним транспортом лише за наявності одного з 3-х документів

Нові карантинні умови з 22 листопада: що зміниться для мешканців Львівщини

Ковідні документи пасажирів автобусів на Львівщині перевірятимуть на кінцевих зупинках  

Оштрафували на 17 тисяч гривень водія міжміської маршрутки , - приклад з Решетилівки

dailylviv.com

Росія вдарила по Одесі. Горить склад «Нової пошти». Є постраждалі (відео)

Хто та скільки списав військової техніки у ЗСУ перед нападом Росії. Прізвища і посади

Переміщення чотирьох начальників обласних управлінь СБУ

Польща перекидає військову техніку до кордону з Росією і попереджає про армійські колони на дорогах

Тарас Осьмякевич, Геннадій Палієвець, Олександр Голубков. Скорботне прощання з Героями

7000 доларів брали у Львові за місце другого водія

Скільки ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69 є в Росії

На вулиці Малоголосківський у Львові риють новий котлован. Що збудують

У Львові в мікрорайоні «Під Голоскому» запрацювала нова амбулаторія сімейної медицини. Графік (відео)

У ЛМР повідомили, які цінні мозаїки у Львові не матимуть захисного знаку «Блакитний щит»

Мотопатруль виїхав на дороги Львівщини. Що робитиме

Покаяння блудної жінки, задум зрадити Учителя. Сьогодні Велика середа Страсного тижня

Експосадовець Сил логістики отримав ще одну підозру

19 рятувальників гасили пожежу в гаражах у Львові

У Великий четвер Блаженніший Святослав зʼєднає новоосвячене миро з миром часів Другої світової війни

Кількість противників ЄС у Польщі зросла після нападу РФ на Україну

Шевченківський гай запрошує на гаївкування. Програма

У Львові запрацював 21 фонтан. Локації

На Львівщині двоє іноземців зі зброєю напали на підлітка й забрали мотоцикл

У військових вишах впроваджують нові спеціалізації

В Україні - 10 тис. гривневих мільйонерів

AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина від COVID-19 може викликати тромбоз

Ватерпольний клуб «Динамо» Львів» - чемпіон України

Комендантська година на Великдень. Роз'яснення від Козицького

На Львівщині загинув велосипедист внаслідок наїзду мікроавтобуса

МЗС України вперше в історії створило цифрову особу, яка коментуватиме консульську інформацію для ЗМІ

Вирішила скоротити дорогу. На Львівщині у лісі заблукала 15-річна дівчина

На Львівщині водій «Chevrolet Niva» збив літнього пішохода

ЗСУ відвоювали втрачені позиції під Кремінною

Атака дронів спричинила пожежу на Рязанському НПЗ

Повітряна тривога в Одесі. Знову пролунали дуже гучні вибухи

Як Литва сприятиме поверненню в Україну чоловіків призовного віку

Кому дозволи на проживання у Польщі можуть не продовжити

У ЄС продажі електромобілів зростали втричі швидше, ніж встановлення зарядних станцій

Що зробили з військовослужбовцем, який закликав розстріляти 450 нардепів

Коли МЗС обіцяє відновити отримання консульських послуг за кордоном чоловікам призовного віку

У Львові не довели до суду справу затриманого на хабарі чиновника з Києва

Козицький повідомив, якою буде комендантська година на Великдень

Львів підготував до продажу чотири земельні ділянки

На Великодні свята до міських кладовищ поїдуть додаткові автобуси