На свиноферму у Львівській області подали до суду з Італії (відео)

11:55 23 вересня 2021 р.

Фото до новини

Сьогодні, 23 вересня, об 11.00 у Львівському пресклубі - пресконференція на тему: "На свиноферму в Гряді подали до суду з Італії. Кінець дворічної бездіяльності природоохоронних структур Львівщини?"


Відео: Львівський пресклуб

У Жовківський суд з вимогою закрити свиноферму - ТзОВ “АПП “Гряда" - подала позов Галина Солонецька, яка вже багато років живе в Італії, але походить зі села Гряда, пише Dailylviv.com.

Свиноферма у селі Гряда під Львовом отруює людей та довкілля.

За словами керівниці юридичного відділу МБО Ольги Мелень-Забрамної, найбільші озера гноївки на землі Грядівської сільської ради виявили жителі у 2019 році (майже15 га), адже чимале поголів’я свиноферми продукує значну кількість гною, а місця зберігання гноївки достатніх об’ємів на фермі не було з моменту її запуску.  

Тому, ночами трактори залишають річки фекалій на землях сільської ради довкола свиноферми, що робить життя людей у селах в радіусі 10 км від ферми нестерпним, особливо в літню теплу погоду.  

На початку вересня 2020 року стався ще й замор риби у приватних ставках с.Ситихів, що наповнюються водою із річки Млинівка. Він збігся із масовим вивезенням гноївки довкола ферми. Витоки із гноївки просочилися в грунти, річку Млинівка та потрапили до ставка, де купаються діти села Ситихів. Для багатьох діток купання в цій водоймі завершилося шкірними захворюваннями.

- Це не дивно, адже результати замірів державної екологічної інспекції у воді річки Млинівка виявили перевищення: по азоту амонійному  - в 60,8 разів, нітрити – в 16,2 рази, БСК5 – в 44 рази, ХСК – в 6,4 рази,  залізо загальне – в 8,5 раз, розчинений кисень – в 2,5 рази. Перевищення зафіксовано у каналі Яричівському: по азоту амонійному  - в 14,4 рази, нітрити – в 5,6 разів, БСК5 – в 14 раз, ХСК – в 2,5 рази, залізо загальне – в 4,4 рази, розчинений кисень – в 2,2 рази",- каже Ольга Мелень-Забрамна.

Заміри грунту на місці розливу гноївки, які показали наявність яєць токсокар та аскарид у грунтах, - розповіла юристка. - Заміри повітря на межі санітарно-захисної зони АПП «Гряда» показали перевищення по вмісту аміаку, діоксиду азоту, сірководню.  

Також свиноферма вже давно самовільно користується свердловиною для добування чистої артезіанської води за межами своєї ділянки, і напуває свиней чистою водою безкоштовно.

- На фермі лукавлять щодо чисельності свиней,  і всі дозвільні документи містять різні цифри: і 8900 голів,  і 12 000 свиней на рік, і 11 551 голів одночасного утримання. Такі «неточності» зручні для свиноферми, адже не дають можливості розрахувати реальні обсяги утворення гною,  викидів, водоспоживання і т.д.
Жителі вже не мають надії на контролюючі органи, адже штрафи екологічної інспекції власників свиноферми не лякають, а Держпродспоживслужба не бачить порушень в роботі свиноферми. Два роки тому голова ЛОДА створив комісію для вирішення конфлікту та скарг жителів с.Гряда, проте видимого результату робота комісії не дала.

Промовці на пресконференції:

    Назарій Сорока, начальник відділу оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА;
    Олександра Сладкова, начальниця управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР;
    Роман Малетич, начальник управління правового забезпечення головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області;
    Петро Білан, заступник начальника Жовківського управління головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області;
    Михайло Василина, ексголова Грядівської сільської ради;
    Ольга Мелень-Забрамна, керівниця юридичного відділу МБО “Екологія-Право-Людина”;
    Віктор Горбач, еколог, представник свиноферми  - ТзОВ “АПП “Гряда”;
    Галина Солонецька, мешканка села Гряда;
    Наталія Демчишин, громадська діячка, с. Мервечі;
    представник Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Село на Львівщині затопили фекаліями свиней, а контролюючі органи покривають порушників(відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів