Село на Львівщині тоне у фекаліях свиноферми: Держпродспоживслужбі не смердить

13:24 24 вересня 2020 р.

Фото до новини

Свиноферма у селі Гряда, поблизу Львова, нехтує нормами природоохоронного, санітарно-епідемічного законодавства та успішно заробляє гроші на вирощуванні свиней, отруюючи людей та довкілля.

Про це DailyLviv повідомили у МБО "Екологія- право-людина". 

За словами керівника юридичного відділу МБО Ольги Мелень-Забрамної, найбільші озера гноївки на землі Грядівської сільської ради виявили жителі у 2019 році (майже15 га), адже чимале поголів’я свиноферми продукує значну кількість гною, а місця зберігання гноївки достатніх об’ємів на фермі не було з моменту її запуску.  

Тому, ночами трактори залишають річки фекалій на землях сільської ради довкола свиноферми, що робить життя людей у селах в радіусі 10 км від ферми нестерпним, особливо в літню теплу погоду.  

На початку вересня 2020 року стався ще й замор риби у приватних ставках с.Ситихів, що наповнюються водою із річки Млинівка. Він збігся із масовим вивезенням гноївки довкола ферми. Витоки із гноївки просочилися в грунти, річку Млинівка та потрапили до ставка, де купаються діти села Ситихів. Для багатьох діток купання в цій водоймі завершилося шкірними захворюваннями.

_ Це не дивно, адже результати замірів державної екологічної інспекції у воді річки Млинівка виявили перевищення: по азоту амонійному  - в 60,8 разів, нітрити – в 16,2 рази, БСК5 – в 44 рази, ХСК – в 6,4 рази,  залізо загальне – в 8,5 раз, розчинений кисень – в 2,5 рази. Перевищення зафіксовано у каналі Яричівському: по азоту амонійному  - в 14,4 рази, нітрити – в 5,6 разів, БСК5 – в 14 раз, ХСК – в 2,5 рази, залізо загальне – в 4,4 рази, розчинений кисень – в 2,2 рази",- каже Ольга Мелень-Забрамна.

У грудні 2019 року проводилися заміри грунту на місці розливу гноївки, які показали наявність яєць токсокар та аскарид у грунтах, розповіла юристка.- 
У вересні 2019 року заміри повітря на межі санітарно-захисної зони АПП «Гряда» показали перевищення по вмісту аміаку, діоксиду азоту, сірководню.  
Також свиноферма вже давно самовільно користується свердловиною для добування чистої артезіанської води за межами своєї ділянки, і напуває свиней чистою водою безкоштовно.

- На фермі лукавлять щодо чисельності свиней,  і всі дозвільні документи містять різні цифри: і 8900 голів,  і 12 000 свиней на рік, і 11 551 голів одночасного утримання. Такі «неточності» зручні для свиноферми, адже не дають можливості розрахувати реальні обсяги утворення гною,  викидів, водоспоживання і т.д.
Жителі вже не мають надії на контролюючі органи, адже штрафи екологічної інспекції власників свиноферми не лякають, а Держпродспоживслужба не бачить порушень в роботі свиноферми. Рік тому голова ЛОДА створив комісію для вирішення конфлікту та скарг жителів с.Гряда, проте видимого результату робота комісії не дала.

Додамо, у селі Речичани ферми отруюють повітря і воду, – екологи.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів