У селі Речичани ферми отруюють повітря і воду, – екологи

22:41 5 березня 2020 р.

Фото до новини

Мешканці села Речичани в Городоцькому районі Львівщини скаржаться на непридатну для пиття воду і отруєне повітря. Причиною цього екологічного лиха, на їхню думку, є діяльність свино- і птахоферм.

Про це сьогодні, 5 березня, під час престуру повідомили його організатори  - представники міжнародного благодійного фонду “Екологія-Право-Людина”.

- Людей турбує стійкій сморід з-за парканів цих ферм. У мешканців села була підозра, що вода в їхніх криницях забруднюється через таке сусідство, тому вони дали воду зі своїх криниць на аналіз та з’ясували, що вона не є питною через перевищення аміаку та інших показників, - каже керівниця юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна.

- Класичний приклад - ферма на 50 тисяч свиней створюють таке ж саме забруднення, як місто-мільйонник, - додає еколог Анатолій Павелко.

За словами Ольги Мелень-Забрамної, є відходи від курей та свиней, але немає укладеного договору про утилізацію цих тваринних залишків. А щоб їх використовувати як органічне добриво, гній треба витримувати від трьох до шести місяців, додавати певні речовини для прискорення бродіння. Бо гній - це не тільки калій, азот, там є залишки антибіотиків та хімікатів. Через це він смердить, забруднює довкілля, виснажує водні ресурси та становить небезпеку для людей.

- Сільська рада Речичанів і Городоцька РДА мають претензії до земельних питань цих господарств. Не всі ферми мають договір оренди землі. Через відсутність правовстановлюючих документів на землю фермери ухилилися від обов’язку з проведення громадських слухань в селі Речичани, - наголосила керівниця юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна».

А громадські слухання, за її словами, це - інструмент впливу громади на фермерів. Тобто селяни могли би через рішення, прийняті на громадських слуханнях, коригувати і навіть забороняти роботу підприємств, які шкодять довкіллю.

Ольга Мелень-Забрамна наголошує, що мешканцям Речичанів треба активізуватися, бо інакше сільський голова і фермери не будуть працювати над вирішенням проблеми, яку вони створюють для села.

За її словами, торік до села приїжджала інспекція, яка виявила багато порушень: зберігання відходів тваринництва в непридатному місціі, відсутність дозвільних документів. Приписи  фермерам-порушникам надали, але вони на це не дуже реагують, оскільки штрафи - низькі. Фермерам простіше заплатити близько 1700 грн штрафу і - далі забруднювати навколишнє середовище.

Анастасія Бояльська

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів