На газі збагачується Нафтогаз: собівартість українського газу становить $50 за тисячу кубів – експерт

21:16 22 січня 2021 р.

Фото до новини

Собівартість газу українського видобутку, з урахуванням інвестиційної складової становить 50 доларів. Якби в Україні був ринок, про який заявив Нафтогаз, то Укргазввидобування мало би цей газ продати на біржі, а будь-яка комерційна структура його би купувала.

Про це в новинах Першого ділового заявив голова товариства споживачів комунальних послуг. Олег Попенко, пише DailyLviv.

“Я абсолютно не згоден з тим, що тільки облгази впливають на ціну газу. Тому що фактично, якщо брати газ українського видобутку, то собівартість його з урахуванням інвестиційної складової є 50 доларів. Якби у нас був ринок, про який заявив Нафтогаз, то Укргазвидобування повинно було би цей газ продати на біржі, а будь-яка комерційна структура його б купувала. Тоді це був би ринок. А в нас за фактом, Укргазвидобування передає газ Нафтогазу, а той продає його за формулою “Амстердам+”, – говорить фахівець.

Олег Попенко пояснює, що формула “Амстердам+” – це ціна на хабі Амстердам з неіснуючою доставкою до України. Тому ринку газу в Україні не існує.

“Я згоден з тим, що учасником неіснуючого ринку газу є облгази. Усі вони, окрім Кіровоградського, належать Фірташу. Вони дійсно монопольні на продаж. Це – 25 тисяч фізичних осіб.

Ми впроваджуємо ринок газу, але монополісти не дають цього зробити.  Ми повинні говорити про те, що в нас абсолютно все, що планується навколо псевдоринку, не регулюється. Головна задача держави – регулювання. Так, у нас є НКРЕКП, але воно не працює”, – зазначає експерт.

Олег Попенко зауважує, що фактично зниження тарифу на газ ніяким чином не вплине на 17 млн українців. Адже більша частина з них живе у квартирах. Тарифи виросли на майже всі комунальні послуги.

“На газі збагачується НАК “Нафтогаз України”, адже це держава у державі. Також багатіють облгази, адже це - неконтрольовані монополісти, яких зовсім не обходить те, якими грошима будуть сплачувати споживачі.

Уряд підтримав мінімальну ціну на ринку – 6,99 грн, але вона - абсолютно необґрунтована. Я абсолютно не погоджуюсь з тим, що ця ціна буде збитковою для постачальників”, – резюмував експерт.

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Антимонопольний комітет розпочинає справи щодо газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення

300 планових перевірок і позбавлення ліцензій готує облгазам і збутовикам НКРЕКП (відео)

Пенсіонер поскаржився на Львівгаз у НКРЕКП за вигаданий борг - їде перевірка з Києва

У Львівгазі може з'явитися тимчасова адміністрація

НКРЕКП проведе позапланову виїзну перевірку АТ Львівгаз за зверненнями двох мешканців

Нафтогаз України постачатиме газ усім споживачам, яким відмовлять регіональні газові компанії

 
 

 

 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів