Міському голові Львова не до смаку Віденська кав’ярня: Садовий поскаржився до Києва

17:12 15 грудня 2022 р.

Фото до новини

Тому що власник "Віденської кав'ярні" вивів частину будівлі з-під дії пам’яткоохоронного законодавства.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Міський голова Львова Андрій Садовий поінформував заступницю бізнес-омбудсмена Тетяну Коротку щодо ситуації навколо пам'ятки архітектури на пр.Свободи, 12 - тут розміщена “Віденська кав'ярня”. Він наголосив, що до власників є суттєві зауваження щодо порушення пам’яткоохоронного законодавства.

Так, у 2006 році у будинку на проспекті Свободи, 12 відбудували раніше існуючу веранду-галерею з відкритою терасою на даху будинку. Пізніше, у 2007-2008 рр., ця тераса, без жодних дозвільних документів, перетворилася на приміщення з дахом. Далі власники виокремили це (вже двоповерхове) приміщення та зареєстрували його як окремий об'єкт нерухомості за іншою адресою - пл. Підкови, 2. Без погодження органів охорони культурної спадщини розміщений і літній майданчик кав’ярні.

«Міське управління охорони історичного середовища скерувало припис ТзОВ «Віденська кав'ярня» з вимогою демонтувати самовільно встановлені конструкції у пам'ятці архітектури місцевого значення.

Власник не виконав вимоги припису та оскаржив його в судовому порядку, де єдиним аргументом неправомірності припису став факт присвоєння терасі окремої поштової адреси, тобто виведення цієї частини будівлі пам'ятки з-під дії Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Такі свавільні дії ТзОВ «Віденська кав'ярня» є свідченням недобросовісної неправомірної поведінки власника пам'ятки архітектури», - йдеться у листі, який міський голова Андрій Садовий скерував заступниці бізнес-омбудсмена Тетяні Короткій.

Відтак, 30 серпня 2022 р. виконком міськради прийняв рішення, яким доручив профільним управлінням міськради та  ТзОВ «Віденська кав'ярня» спільно напрацювати концепцію фасадних рішень будинку «Віденської кав’ярні»

«Рішення виконавчого комітету є обов’язковим для виконання на території Львівської МТГ та не оскаржувалося представниками ТзОВ «Віденська кав'ярня». Власник виявив готовність спільно напрацювати концепцію та відновити історичний вигляд будівлі.

Ми зі своєї сторони докладемо всіх зусиль до врегулювання спору та сподіваємося на Вашу підтримку дій громади щодо захисту культурної спадщини міста Львова», - наголосив у зверненні міський голова Андрій Садовий.

Нагадаємо, «Віденська кав'ярня» розміщена на території історичного ареалу Львова в об'єкті культурної спадщини – у будинку пам'ятці-архітектури. 

Будинок складається з трьох поверхів та з прибудованої веранди. До 2006 року веранда була у вигляді відкритої тераси, а пізніше, у 2007-2008 роках, ця тераса перетворилася на приміщення з дахом.  Реконструкцію будівлі підприємці проводили без дозвільних документів, проєкту на закриту терасу не було. З невідомих причин після спорудження підприємці виокремили терасу в окремий об’єкт нерухомості, який отримав іншу адресу.

Охоронний договір та чинне законодавство України накладає чіткі зобов'язання на власника пам'ятки культурної спадщини щодо утримання будівлі та території навколо пам'ятки архітектури.

У Львові руйнують віллу-взірець національного стилю, щоб збудувати комерційний об'єкт

У Львові до невпізнаваності зіпсували віллу, яку збудував Левинський за проєктом Захаревича

У Львові демонтували незаконну добудову до вілли Бачевських

У міськраді оштрафували львів’ян за пластикові вікна

Адмінкомісія оштрафувала за пластикові вікна трьох львів’ян

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів