У Львові руйнують віллу-взірець національного стилю, щоб збудувати комерційний об'єкт

18:33 27 червня 2021 р.

Фото до новини

Пам’ятку архітектури - віллу «Подолянка» за адресою вулиця Генерала Чупринки, 96, внесену в Держреєстр наказом Міністерства культури України №869 від 15 жовтня 2014 р, свідомо доводять до руйнації.

Небайдужі сусіди вже кілька разів викликали пожежників, бо в закинутому будинку дивним чином виникали пожежі.21 червня 2021 року вогонь всередині вілли довелося гасити вчергове.

Про це повідомлено на сторінці Департаменту архітектури та містобудування Львівської облдержадміністрації у ФБ, пише Dailylviv.

Пам’яткоохоронець та архітектор, член Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць (ІКОМОС) Оксана Бойко звертається до Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради і просить з’ясувати ситуацію з власником та відреагувати на недотримання пам’яткоохоронного законодавства й вимог охоронного договору на пам'ятку, якщо такий укладений. На цю тему ІКОМОС готує відповідного листа.

«Таку схему використовують доволі часто, щоб на місці об’єкта архітектурної спадщини збудувати комерційну нерухомість. Пам’ятку доводять до руйнації, вибивають вікна, влаштовують пожежу на горищі. Можна припустити, що щось подібне відбувається з віллою «Подолянка», на яку я доробляла облікову документацію і яку ще тоді, 2014 року дуже неохоче вносили до реєстру спадщини», - каже Оксана Бойко.

Вілла "Подолянка" була приватною віллою Михайла Ковальчука – відомого львівського архітектора, реставратора і скульптора українського походження. Він спорудив її за власним проектом у 1907–1908 роках. Вілла є зразком українського національного стилю в архітектурі Львова початку XX століття.

Після смерті Ковальчука віллу заселили кілька родин. Наприкінці 60-х років ділянку саду поруч із віллою забудували висотними будинками. Тоді «Подолянку» навіть хотіли знести, але її захистив архітектор Ярослав Новаківський – син львівського художника Олекси Новаківського. У 90-х роках ХХ століття у будинку розміщувалися офіси. Нині вілла «Подолянка» порожня та руйнується, хоча у 2014 році її внесли до державного реєстру пам’яток України.

Бігуни-благодійники залатають дірки на даху Порохової вежі у Львові

У Львові створять першу підземну мистецьку галерею

Команда-переможець конкурсу арт-об'єктів у Свірзькому замку поїде до Швейцарії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів