Маркетплейс - це просто: у Львові розповіли про нові грантові можливості для громадських організацій на новій зручній платформі (відео)

10:43 13 жовтня 2021 р.

Фото до новини

З 1 жовтня до 30 березня громадські організації можуть подавати заявки на гранти з оргрозвитку від ІСАР “Єднання”. Розгляд заявок відбувається щомісясця.


Відео: Львівський пресклуб

Як втілювати власні проєкти, отримувати на них кошти й долати перешкоди, що виникають у роботі?  Ці та інші питання хвилюють багатьох керівників громадських організацій. Рішення щодо поліпшення організаційного розвитку є, і воно простіше, ніж здається, пише Dailylviv.com.

Це - платформа з безкоштовною реєстрацією “Маркетплейс”, якою вже користується в Україні частина ГО. Для чого вона потрібна і як допомагає в роботі, розповіли у Львівському пресклубі під час круглого столу.

Вікторія Карпа, керівниця аналітичного центру ГО “ЮрФем Освіта” розповіла, що реєструється на платформі “Маркетплейс” як провайдер. Її організація здійснює дослідження стану дотримання принципів гендерної рівності та недискримінації за ознакою статі у діяльності органів публічної влади. З допомогою платформи вона сподівається віднайти нових партнерів для співпраці.

Мирослав Сімка, який очолює ГО "Центр громадського моніторингу та досліджень", зацікавлений насамперед у прозорій діяльності органів влади. Його організація нині виходить на новий рівень, відтак потрібні гранти на нові амбітні проєкти, які він сподівається втілити за допомогою “Маркетплейс”.

Які ж можливості відкриває ця платформа?

- “Маркетплейс” складається з трьох компонентів, - пояснила Наталія Климова, менеджерка організаційного розвитку ІСАР “Єднання”. - Це інтернет-портал, майданчики для обговорення планів і стратегій розвитку ГО та система грантів. Чим зручна ця система? Вона надає унікальну можливість громадським організаціям - знайти оптимальний варіант для навчання й розвитку, а також знайти для цього кошти. Що важливо, система враховує саме ваші індивідуальні запити й потреби.

За словами Наталії Климової, на “Маркетплейс” можуть реєструватися не лише громадські організації, але й благодійні фонди й навіть окремі ініціативні групи. Тут також є інші категорії користувачів - провайдери послуг (йдеться про неприбуткові організації, компанії, експертів та спеціалістів, що надають різноманітні навчальні послуги та консультування), муніципальні установи, які співпрацюють з ГО, та донорські організації, що їх фінансують. Якщо просто, то все - як на долоні: учасники громадського руху бачать одне одного і можуть віднайти одне одного для співпраці.

Голова ГО «Центр «Жіночі перспективи» Любов Максимович вважає такий підхід у комунікації для партнерства дуже ефективним:

- Я переконалась з власного досвіду, що іноді громадські організації “підгальмовують” якраз через нестачу досвіду при розробці плану і стратегії або ж через те, що не дуже добре розуміють куди їм рухатись. “Маркетплейс” - це колосальний поштовх до того, які конкретні кроки ти повинен зробити. Ви мусите мати об’єктивну організаційну самооцінку. Ви повинні зрозуміти, на якому етапі ви перебуваєте, мусите знати свої сильні і слабкі місця. На Маркетплейс ви реєструєтесь безкоштовно і проходите тест - отримуєте результат, нічого більше не потрібно. І часом для якоїсь організації це є справжнє відкриття. Як приклад можу навести організацію “Ми разом” з Вижниці Чернівецької області, яка займається питанням інклюзії. Скориставшись платформою, вони побачили, де у них слабкі місця, де сильні. У дуже короткий термін вони значно виросли: не можу натішитись, як ефективно, як структуровано працює ця організація. Вони співпрацюють з владою, реалізовують нові проєкти, роблять багато добрих справ”.

Відтак, переконана Любов Максимович, грант на оргрозвиток є надзвичайно помічним, а особливо для тих організацій, які або “забуксували” або ж виходять на кардинально новий рівень і потребують вливання коштів для проєктів.   

- Ви можете отримати простий грант на витрати однієї чи двох організацінийх послуг (скажімо, розробку стратегічного плану або ж грант на тренінг), - пояснює вона. - Максимальна сума тут близько 3 тисячі доларів. І це насправді немало. Є також комплексний грант - для більш досвічених організацій з досвідом роботи понад 4 роки. Максимальна його сума складає еквівалент 10 тисяч доларів. Для нього необхідно провести зовнішню оцінку, скласти разом з провайдером план розвитку.  А ще пропонуються гранти для груп організацій, якими можуть скористатись різні організації, що працюють в спільному напрямку, а також гранти на навчальний візит. Останні, на мою думку, є дуже важливими в наші “карантинні” часи. Ми засиділись у Zoom, ми вже почали звикати, що всі питання можна вирішувати дистанційно. Але онлайн-спілкування ніколи не дасть тих знань, які ви отримуєте наживо. Отримати грант і поїхати в організацію, чий досвід ви хочете вивчити,  -  дуже важлива форма навчання.
 
За словами Наталії Климової, конкурс грантів з організаційного розвитку тільки розпочався.

- Це гарна новина: наш бюджетний рік стартував 1 жовтня і триватиме до 30 березня. А отже запрошуємо всіх зацікавлених подаватись на гранти, не чекаючи якихось дат в календарі на кшталт “з нового року”, “з наступного кварталу”. Розгляд заявок у нас відбувається щомісяця, і хочу наголосити, що цим займається незалежна комісія.

Наталія Климова також повідомила, що 30 листопада 2021 року у Києві відбудеться традиційний Форум організаційного розвитку громадянського суспільства, який ІСАР “Єднання” проводить від 2012-го року. Вона закликала громадські організації реєструватись, щоб відвідати цей захід, адже він може стати поштовхом для нових проєктів і можливостей.

Довідка

Проєкт реалізовано у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства України», що її реалізовує ІСАР “Єднання” у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ), наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Організатором круглого столу у Львівському пресклубі виступили ГС «Мережа хабів громадянського суспільства України» в партнерстві з ГО «Центр «Жіночі перспективи». 

Кінцевих бенефіціарних власників юросіб дозволили називати до 11 липня 2022 року

У Львові ГО навчають працювати за стандартами Європи

Громадські організації Львова отримають фінансову підтримку, – ЛМР

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів