Кредобанк покинув список системно важливих банків НБУ

12:20 2 березня 2021 р.

Фото до новини

Національний банк здійснив щорічний перегляд переліку системно важливих банків. Кількість системно-важливих банків зменшилась на одну установу – цьогоріч до переліку не потрапив Кредобанк, головний офіс якого розташований у Львові.

Про це повідомив НБУ, пише Dailylviv.

Отже, оновлений перелік включає такі банки:

А-Банк; Альфа-банк; ОТП банк; Ощадбанк; Південний; Приватбанк; ПУМБ; Райффайзен Банк Аваль; Таскомбанк; Укргазбанк; Укрексімбанк; Укрсиббанк; Універсал банк.

Для системно важливих банків визначено підвищені вимоги, покликані забезпечити їх вищу стійкість. По-перше, додатково до нормативного значення достатності основного капіталу для них передбачено буфер системної важливості, який залежить від рівня системної значимості фінустанов. Буфер системної важливості становитиме:

1% для А-Банку, Альфа Банку, ОТП Банку, Банку "Південний", ПУМБу, Райффайзен Банку Аваль, ТАС Банку, УкрСиббанку та Універсал Банку.

1,5% для Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку.

2% для ПриватБанку.

На сьогодні впровадження буферу системної важливості призупинено через виклики для фінансового сектору, пов’язані із пандемією COVID-19. Терміни активування буферу системної важливості будуть визначені НБУ у другій половині поточного року. По-друге, ці банки зобов’язані розробляти плани відновлення діяльності згідно з вимогами Національного банку. Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи. По-третє, системні банки мають виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20% (для банків, що не є системно важливими його встановлено на рівні 25%). Після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися посилених вимог протягом ще 12 місяців. Перелік банків затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 26 лютого 2021 року № 76-рш "Про визначення системно важливих банків".

Довідково

Національний банк щороку визначає системно важливі банки за даними на 1 січня. 

Перші іпотечні кредити під 7% сьогодні отримали дві сім'ї: як віддаватимуть?

У Львові виборець встановив рекорд клопотань про матеріальну допомогу від депутатів міськради: 147 подань на 210 тисяч гривень

Фіксована річна ціна на газ для населення: у Кабміні повідомили про старт

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів