Дистанційна робота узаконена у Трудовому кодексі Польщі

11:13 7 квітня 2023 р.

Фото до новини

Від 7 квітня поправка до трудового кодексу передбачає як повну, так і гібридну віддалену форму працевлаштування залежно від потреб конкретного працівника та роботодавця.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Від сьогодні, 7 квітня, дистанційна робота назавжди ввійде до Трудового кодексу Польщі. Поправка передбачає як повну, так і гібридну віддалену форму працевлаштування, залежно від потреб конкретного працівника та роботодавця.

Міністерка сім'ї та соціальної політики Польщі Марлена Малонґ в інтерв'ю Радіоінформаційному агентству заявила, що дистанційна робота ‒ потрібна, як одна з гнучких форм зайнятості.

«Це дає можливість поєднувати сімейне та професійне життя. Пандемія показала, що це добре працює і держава може функціонувати ефективно», ‒ підкреслила очільниця міністерства.

Марлена Малонґ додала, що правила дистанційної роботи будуть визначені в регламенті: «Вона функціонуватиме у фірмах не на правилах, які були встановлені під час COVID-19, а на підставі регламенту, який буде створений спільно з профспілковими організаціями, якщо таких на місцях немає, тоді з представниками працівників, або ж індивідуально».

Заступниця міністерки сім'ї та соціального захисту Польщі Барбара Соха розповіла Радіоінформагентству, що було занотовано багато зголошень про необхідність врегулювання дистанційної роботи: «Тут йшлося про положення охорони праці, які не наздоганяли того, що відбувається на практиці, тому що розвинулася технологія, яка дозволяє реалізовувати дистанційну роботу. Ми отримували сигнали з різних сторін. Це надзвичайно необхідна регуляція».

В поправці також йдеться про так звану епізодичну дистанційну роботу до 24 днів на рік за бажанням працівника, втім вона не обов’язкова.

Поправку до Трудового кодексу Польщі, яка назавжди вводить дистанційну роботу в положення, підписав президент Анджей Дуда 30 січня. Це також дозволяє роботодавцям контролювати тверезість працівників – ці норми набули чинності 21 лютого.

В Україні дистанційна робота регулюється Кодексом законів про працю (стаття 60-2).

70 тисяч українських біженців вже знайшли роботу у Польщі: де працюють

Трудові мігранти збільшили перекази грошей в Україну з Польщі

Українських заробітчан змусять платити податки: кому, скільки і як доведеться віддати

Кожен другий біженець-українець уже знайшов роботу в Польщі: де працюють

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів