Біля Львова відкрили лісорозсадницький комплекс: за 3 км від запланованого місця вирубування 20 га лісу

11:53 17 вересня 2021 р.

Фото до новини

У смт Брюховичі відбулось відкриття інноваційного лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою.

Комплекс функціонуватиме на базі ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Про це повідомила пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com

На відкриття завітали міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, голова Львівської ОДА Максим Козицький, представники Держлісагентства, управління лісового господарства області, генеральні підрядники, представники влади області та міста. 

«Відкриття лісорозсадницького комплексу для Львівської області – це безумовно, великий крок уперед. Ми надалі будемо підтримувати запровадження таких проєктів по всій країні і будемо ставити Львівщину в приклад успішної їх реалізації. Також важливо, щоб якомога більше таких проєктів мали змогу отримати фінансування з Державного фонду регіонального розвитку», - Олексій Чернишов.

Проєкт реалізували у співпраці з Львівською обласною державною адміністрацією і Львівською обласною радою за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Міндовкілля України.

«Сьогодні, завдяки спільним зусиллям та застосовуючи найкращі європейські практики й лісівничі технології, маємо сучасний лісорозсадницький комплекс, аналогів якому нема в Західній Україні. Це наш спільний проєкт, який став можливим завдяки співфінансуванню з обласного бюджету, адже 36,4 млн грн, або 41% вартості проєкту – це  кошти обласного бюджету, з яких 29,0 млн грн – кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Одразу скажу - це не тільки лісівничий, а й екологічний проєкт. Одним з головних союзників у боротьбі зі змінами клімату є лісові ресурси. І завдання, яке стоїть перед лісовою галуззю – це збереження та відтворення лісів. А це надважливо для Львівщини, адже ліси тут займають майже 32 % території», - зауважив Максим Козицький.

Відкриття центру відбулось напередодні відзначення Дня працівника лісу. З нагоди свята за сумлінну працю та підвищення ефективності лісогосподарського виробництва на Львівщині почесними подяками від імені голови ЛОДА нагородили кращих працівників лісового господарства.

Довідково:

Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно – насіннєвий центр» функціонує в структурі Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України та застосовує сучасні технології в лісовому насінництві.

На цьому підприємстві організоване перероблення та зберігання лісового насіння основних лісоутворюючих порід Львівщини, а також реалізовано проєкт побудови інноваційного лісорозсадницького комплексу з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на основі технологій швецької компанії ВСС АВ, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників.

Кошторисна вартість проєкту складає 89 млн грн, в тому числі кошти на закупівлю обладнання та устаткування  - 48,5 млн грн.

Проєкт реалізовано за фінансової підтримки:

державних лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ – 41,1 млн грн;

обласного бюджету Львівської області – 36,4 млн грн;

Львівської об’єднаної територіальної громади – 11,5 млн грн.

У перспективі з використанням наявних теплиць на підприємствах Львівського ОУЛМГ проєкт дасть змогу додатково отримати 7,5 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою та 4 млн шт. із покращеною кореневою системою. Сумарна кількість вирощеного садивного матеріалу становитиме близько 15 млн сіянців із закритою та покращеною кореневою системою.

Послугами Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру користуються підприємства не тільки Львівського ОУЛМГ, а також Волинського, Рівненського, Івано-Франківського, Житомирського, Хмельницького обласних управлінь лісового та мисливського господарства, підприємства ОКСЛГП «Галсільліс», лісогосподарські підприємства, які перебувають в підпорядкуванні міністерства оборони України.

Нещодавно широкий публічний резонанс одержало повідомлення Львівської міської ради про те, що працівники земельного управління побачили ліс на 20-гектарній території, яку ексголова Львівської ОДА Олег Синютка віддав кооперативу учасників АТО під дачне будівництво, а тепер цю землю хочуть перепрофілювати під спорудження багатоповерхівок.

На Львівщині показово валили ліс (відео)

В Україні заборонять забудову лісів і легалізують ліси самосійні

У Львові вирубають 15 гектарів лісу для забудовників

Мерія Львова виявила 20 га лісу, які ексголова ЛОДА роздав під багатоповерхівки

Члени дачного кооперативу Патріот-1 обурилися, що ЛМР побачила на їхніх ділянках Брюховицький ліс, і зірвали засідання виконкому

Екологи звинувачують Стрийський лісгосп у «сірих схемах» вирубування дерев

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів