210-тонний трансформатор з Німеччини їхав ночами в Україну майже три місяці

14:11 22 липня 2023 р.

Фото до новини

Він подолав 1700 км.

Про це повідомило ДП НЕК «Укренерго», пише Dailylviv.com.

Ще один високовольтний трансформатор приїхав в Україну і забезпечуватиме енергоживлення для сотень тисяч українців на одній з великих підстанцій Укренерго. 

Цього разу для його проїзду не розбирали фонтани і не знімали асфальт, але теж робили складні логістичні штуки - наприклад, піднімали тролейбусні проводи. Бо високовольтний трансформатор важить 210 тон без додаткового обладнання. При цьому він 10,5 м довжиною, 4,5 м висотою і 3,5 м шириною. Додаткове обладнання їде окремо і займає ще 4 вантажівки. Цей трансформатор передали Україні колеги з німецького оператора енергосистеми 50Hertz. Він їхав в Україну майже три місяці, за які подолав 1700 км. 

Виготовлення високовольтних трансформаторів і раніше було тривалим процесом, але більшість виготовляли в Україні. А якщо й замовляли за кордоном - то доставляли до українських портів, які держава-терорист заблокувала. 

Увесь шлях трансформатор їхав переважно поїздом, а потім пересів на автоплатформу. Територією України трансформатор везли спочатку спеціальним  вагононом-транспортером, а перед ним їхав вагон з так званою контрольною рамою. Це спеціальна надбудова над критим вагоном, яка повторює розміри трансформатора. Вагон з рамою їде на 10-15 вагонів попереду. І якщо раптом рама під час руху торкнеться будь-якої споруди, поїзд зупиняється. Саме дистанція у 10-15 вагонів попереду завантаженого трансформатора дає можливість вчасно зупинити ввесь поїзд і не пошкодити трансформатор. Така технологія перевезення використовується тільки для надзвичайно великих вантажів, а розрахунок маршрутів триває понад 2,5 місяця.

Із залізниці трансформатор перевантажили на автоплатформу, якою його доставили на підстанцію. Перевантаження тривало 6 годин за особливою технологією, без крану, а за допомогою гідравлічного обладнання. Поступово, сантиметр за сантиметром трансформатор пересували із залізничного вагона спеціальними рейками на автоплатформу. 

Щоб не заважати звичному трафіку в населених пунктах і на трасах, трансформатор везли ночами. Попередньо по маршруту перевірили висоту мостів, під яким він проїжджав, тролейбусні проводи та лінії зв’язку, які спеціально піднімали, щоб він міг проїхати. Зверніть увагу - щоб не пошкодити дороги, такі вантажі везуть на спеціальних платформах зі збільшеною кількістю осей і коліс.

Зі швидкістю пішохода - у супроводі поліції та відповідних комунальних служб - трансформатор, нарешті, прибув на підстанцію. Там на нього вже почали «одягати» його обладунки – додаткове обладнання, без якого він не може працювати. Це ще близько 100 тонн, які прибули раніше.

Фахівці Укренерго вже працюють і незабаром трансформатор загуде, і у майже знищеної ворогом підстанції з’явиться пульс, бо трансформатор – серце підстанції. 

А на днях на допомогу приїхав ще один такий же трансформатор.

Укренерго висловив вдячність нашим закордонним колегам, що надають критично необхідне обладнання. Таких і більших трансформаторів Україні все ще потрібно десятки, бо ворог прицільно нищив саме їх. 

Укренерго поспішає, щоб встигнути відновити якнайбільше обладнання, яке знищили росіяни масованими ракетними атаками. Бо попереду зима і українцям треба буде більше енергії та тепла.

Тисячотонний трансформатор везли 500 км впродовж двох місяців (відео)

США допоможуть відновлювати потужності української енергосистеми

ЄБРР надає 372 млн євро на аварійний ремонт енергетичної інфраструктури України

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів