На Донеччині розпочалися водночас 4 «референдуми», зокрема – про приєднання до Великої Британії (відео)

09:50 11 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Ольга Івшина / «Українська правда»

Інтернет-видання «Новости Донбасса» зазначає в неділю, що люди не знають про те, де голосувати, а більшість – не планує.

Як повідомляє сьогодні, 11 травня, інтернет-видання «Новости Донбасса», у Донецькій області водночас чотири акції, які мають неофіційний статус і формально є опитуваннями громадян, однак їх організатори стверджують, що проводять референдуми.

Перше опитування проводить незареєстрована громадська організація «Донецька республіка», під час якого у громадян України запитують, чи хочуть вони незалежності так званої «Донецької народної республіки». Напередодні даного опитування директори загальноосвітніх закладів Донецької області повідомляли журналістам «Новости Донбасса», що їх примушують під загрозою смерті організувати виборчі дільниці у приміщеннях шкіл, там же де відкрито виборчі комісії з виборів президента, заплановані на 25 травня.

Друге опитування проводить ініціативна група громадян і він називається «За мир, порядок та єдність». За задумом ініціативної групи, жителі територіальних громад Донецької та Луганської областей висловлять свою думку щодо можливої зміни адміністративно-територіального устрою держави з наступним включенням даних громад до складу Дніпропетровської області.

Третє опитування присвячено збереженню цілісності України. Четверте опитування про те, чи не бажають мешканці Донецька приєднатися до Великої Британії, оскільки засновником міста Донецьк є британський підприємець Джон Юз, відтак місто спочатку називалося Юзівка.

Дані два опитування громадян проходять у спеціальних наметах, встановлених в різних місцях Донецької області. Всі чотири опитування не мають юридичної сили і не представляють думку більшості жителів Донецької області.

«Новости Донбасса» зазначають також: «У Донецьку люди не знають, де голосувати, а більшість – не планує». 

Як інформував «Щоденний Львів», колаборанти Росії на Донеччині заявили, що наразі вони не відокремлюватимуть цю область від України – таке стверджував у суботу самопроголошений «голова центральної виборчої комісії Донецької народної республіки» Роман Лягін, натомість голова партії «Справедливая Россия» та її фракції в нижній палаті парламенту РФ Сєргєй Миронов заявив у суботу: «Рішення Путіна щодо псевдореферендуму на Донбасі «будуть сильними й зваженими»; журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов дійшов у четвер висновку, що Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, секретар РНБО Андрій Парубій на запитання «Чи існує ймовірність введення в Україну так званих «миротворчих військ»?» відповів: «Росія введе війська в Україну після тисячі смертей», опозиційний депутат Держдуми (нижньої палати парламенту) Російської Федерації Ілля Пономарьов розповів 10 травня в коментарі інтернет-виданню «Gordonua.com»: «Росія не піде на пряме військове вторгнення, проте буде постійно підтримувати сепаратистські настрої в східних областях України»; директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан наголошує, що мета Путіна – не Схід України, а контроль над Києвом і газотранспортна система, політолог Центру з інформаційних проблем територій НАН Назар Мазур вважає: «Путіну потрібний не Донбас, а триколор над Києвом».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів