Суд у Львові арештував адвокатку за підозрою у держзраді

16:41 7 березня 2024 р.

Фото до новини

Галицький районний суд Львова застосував до адвокатки Світлани Новицької запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення застави.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 29 лютого, пише DailyLviv.com.

20 лютого 2024 року Новицькій оголосили підозру в державній зраді. Її київську квартиру обшукали, вилучивши  ноутбук, телефони і документи.

Новицька працює адвокатом 20 років, з яких 10 спеціалізується на так званих політичних справах — захищає виключно громадян України, які звинувачуються у державній зраді, посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, сприяння терористичній діяльності «ДНР/ЛНР», колабораціонізмі.

Приводом до кримінальної справи стали публічні висловлювання адвокатки в інтернеті, в ЗМІ, а також у судових засіданнях.

Після повномасштабного вторгнення РФ Новицька привернула до себе увагу, захищаючи проросійську політичну експертку Інну Іваночко в засіданнях у Галицькому районному суді Львов, які транслюються онлайн.

Захищаючи Іваночко, Новицька, зокрема, стверджувала, що в Україні з 2014 року юридично не було війни, а тільки Антитерористична операція і указами президента вводився воєнний стан на певний період у низці областей, а воєнний стан, на її думку, це не те саме, що війна.

У матеріалах справи є 10 відеороликів із так званими юридичними консультаціями, які Новицька записала для ГО «Центр свободи слова», близько 150 сторінок протоколів судових засідань із виступами адвоката, а також протокол за результатами негласної слідчої (розшукової) дії зняття інформації з електронних інформаційних систем — переписки в месенджерах.

Новицька давно і активно критикує правоохоронні органи у справах щодо злочинів проти національної безпеки.

— Берут какие-то видеоролики, какие-то посты в «Одноклассниках», ломают аккаунты человеку, добавляют. Потом приходят к нему с обыском, выгребают все с квартиры, что ценное есть, предъявляют человеку государственную измену, все это с конфискацией, особенно если люди одинокие, особенно если квартиры в центре (…) Людей сажали в тюрьму, говорили, что вот эта статья предусматривает 10 лет, срока рассмотрения в суде нет. Или мы тебя обменяем, или угоду. 99% по соглашениям с прокурорам, не доказывая вины. Люди просто сидели по 2-3 года в СИЗО и чтобы выйти уже подписывали, и соглашались на эти обмены, – розповідала вона в інтервʼю на на Youtube-каналі свого клієнта Руслана Коцаби.

Винною себе Новицька не визнає, кажучи, що лише висловлювала власну думку в відеороликах з юридичними консультаціями та під час виконання своїх обовʼязків як захисника у справі Іваночко.

Після оголошення підозри Новицьку представляв столичний адвокат Дмитро Кальонов. Але підозрювана досить швидко розсварилася з ним, публічно звинувативши, що він хотів здати її. Після цього їй надали адвоката з безоплатної вторинної правової допомоги.

— Мой адвокат Кальонов Дмитрий с самого начала работал на СБУ, сдавал меня полностью с потрохами, чуть, как говориться, не подставил, потому что когда должны были меру пресечения (…) За нами ходила открытая наружка. Он заказывал гостиницу. Оказалось, что видеозапись была даже в ванной, в туалете, везде, так как у меня изъяли ноутбук и  телефон… Он по доброте душевной принес ноутбук и он тоже оказался есбеушный… 

Это одно из самих моих больший разочарований в жизни. Я спасла этому человеку жизнь. У него папа там шел по 111, его обвиняли по русской весне в Крыму. К Диме, когда началась война, его захватили, вывезли в лес, в яму закапывали, пытали. Мне человек позвонил, что такая у него проблема. Я подняла всех — ООН, ОБСЕ, социальные сети. Его отпустили, он остался жив, но оказывается он там подписывал всякие договора сотрудничества с ними. То есть все эти доказательства они против меня получали через адвоката. Это все недопустимые доказательства, — пожалілася Новицька на Youtube-каналі Коцаби.

За даними ЗМІ, батько Дмитра Георгій Кальонов начебто забезпечував вибухівкою терористів ЛДНР і організовував проросійські мітинги в Херсоні. У 2014-му був затриманий, але уряд РФ офіційно попросив його обміняти. Під час окупації Херсона Кальонов 16 березня 2022 року взяв участь у засіданні за участі проголошеного окупантами мера Володимира Сальдо, а також сепаратистів Кирила Стрємоусова, Дмитра Савлученка та інших колаборантів.

Читайте такожУ Львові судять російську агентку Ингу, соратницю Медведчука, Козака і Мальсагова

Новицька вважає свою справу продовженням лінії репресій проти адвокатів, які ведуть у Львові справи зрадників і колаборантів і викривають непрофесіонаналізм СБУ. 

Адвокат Руслан Бельський відмовився від справи Іваночко начебто після того, як СБУ обшукала його по державній зраді.

Читайте також: ЕксКГБіст зі Львова надсилав в Росію карту з грибними місцями на Яворівському військовому полігоні

На хабарі у 2023-му був затриманий адвокат Ярослав Гандзюлевич, який представляв Іваночко, а також колишнього співробітника КДБ СРСР Олександра Косторного, звинуваченого в коригуванні обстрілу росіянами Яворівського військового полігону, внаслідок чого загинула 61 людина і більше сотні було поранено.

Читайте такожАдвокат обвинуваченого в державній зраді Косторного припинив угоду про захист

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів