Іваночко-Інга майже рік зрікається сотні Мальсагова - російської агентурної мережі у Львові

21:04 10 серпня 2023 р.

Володимир Мальсагов та Інна Іваночко на Марсовому полі у Львові.

Володимир Мальсагов та Інна Іваночко на Марсовому полі у Львові.

Покійний Володимир Мальсагов цінував очільницю львівського осередку партії «Опозиційна платформа — За життя» та громадського руху «Український вибір — право народу» Інну Іваночко за те, що вона в добрих стосунках з Віктором Медведчуком.

Колишня очільниця львівського осередку партії «Опозиційна платформа — За життя» та громадського руху «Український вибір — право народу» Інна Іваночко майже рік утримується під вартою без можливості звільнення під заставу. Про цю судову справу розповідає «Судовий репортер», пише Dailylviv.com

За версією обвинувачення, з 2015-го по 22 лютого 2022 року жінка допомагала РФ у підривній діяльності проти України. Слідчі зафіксували 21 епізод шкоди інформаційній безпеці України, коли Іваночко як “політичний експерт” роздавала інтерв’ю проросійським ЗМІ. В Службі безпеки України кажуть, що жінка була завербована російськими спецслужбами й навіть отримала позивний «Инга». 

З березня цього року справу Іваночко слухає Галицький районний суд міста Львова.

У засіданнях триває дослідження доказів. У кінці липня показання дали свідки, які розповіли про покійного роботодавця Іваночко, чия діяльність в першу чергу привернула увагу СБУ.                                

У 2015 році Іваночко почала працювати начальником відділу кадрів у ТОВ «Консорціум агентств економічної безпеки». Власником компанії був генерал-майор внутрішніх справ у відставці та адвокат Володимир Мальсагов (у 2017 році він змінив прізвище на Єрмілов — ред.).

Таємниці кабінету Мальсагова-Єрмілова

13 квітня 2021 року адвокат Мальсагов помер від ковіду. Лише після російського повномасштабного вторгнення РФ до СБУ звернулись три особи, які висловили свої підозри щодо можливої роботи Мальсагова на спецслужби РФ. Заявниками стали директор і працівник фірми Мальсагова, а також знайомий.

«Мальсагов сформував аналітичний відділ з метою збору та аналізу інформації про осіб, які займали керівні посади в органах державної влади, в тому числі компроментуючого характеру, та комерційні і державні структури які діяли на території України. Досліджував питання співпраці України з НАТО. Неодноразово говорив, що у Львові, та інших містах України працюють американські спецбіобораторії. У зв’язку з тим, що він з 2002 по 2021 рік часто їздив в Москву і Крим, вважаю, що цю інформацію він завозив та передавав російським спецслужбам. Або був чи є співробітником цих спецслужб. Після однієї з таких подій Мальсагов хвалився, що був в кабінеті і мав особисту зустріч з Володимиром Жириновським. Показував  посвідчення оформлене на його ім’я і видане спецслужбами Росії», — писав у своїй заяві менеджер покійного.

Слідчі оглянули офіс покійного і виявили, що обстановка в ньому була майже не порушена: у кабінеті багато особистих речей, а також російський прапор і георгіївські стрічки.

Під час обшуку вилучили багато доказів того, що Мальсагов їздив до Росії і привозив звідти різні посвідчення та нагороди: посвідчення Міжнародного союзу офіцерів, посвідчення «председателя постоянного президиума сьезда народних депутатов ССР», партійний квиток «Партия мира и единства», посвідчення Всеукраинский союз советских офицеров, партійний квиток «Комуністичної партії», посвідчення «Спілки ветеранів спецслужб правоохоронних органів «Каскад», партійний квиток «Всесоюзной комунистической партии большевиков ЦК ВКПБ, прес-карта «Редакция журналу «Милиция Украины», металева табличка «Орден «За заслуги в обеспечении национальной безопасности. Российская организация сотрудников правоохранительных органов», табличка «Медаль 75 лет Академии государственной противопожарной службы МЧС России», «Медаль ВЧК КГБ ФСБ 90 лет ПВС ССР №256 Мальсагову Володимиру Борисовичу», табличка «Орден «Долг и честь» комитет по общественым наградам РФ» на ім’я Володимира Мальсагова.

Один з директорів фірм Мальсагова підтвердив суду, що всі знайдені речі належать померлому і ніхто особливо їх не чіпав. 

Вивчаючи оточення покійного, слідчі вийшли на Іваночко, яка неодноразово виступала у ЗМІ з проросійськими заявами. 

Офіційно фірми Мальсагова займалися охороною і встановленням відеонагляду. Був час, коли бізнес був досить успішним і в штаті підприємства працювало до 150 осіб. Після однієї з поїздок у Москву Мальсагов отримав вигідну нагоду — з 2008-2011 роки охороняти “Трубу Медведчука”, якою імпортували дизель в Угорщину (йдеться про ділянку нафтопроводу «Самара-Західний напрямок»).

Проте на момент працевлаштування Іваночко підприємство Мальсагова переживало не найкращі часи: в штаті налічувалось 10 працівників. 

— Я його особисто запитував: «Навіщо прийняв (Іваночко – ред.), у нас і так не хватає грошей на зарплату». Він відповів, що Інна Василівна в добрих стосунках із Медведчуком і він може надати свої фірми для підписання договорів, щоб ми заробили гроші. Ця відповідь, будем казати, повністю задовольнила, і два-три роки я питань не задавав. Потім я знову запитався, Вова, а чому до сих пір немає ні однієї фірми по угоді, щоб ми хоч якийсь мали договір, щоб заробляти гроші. Він відповів, що не моя це справа на сьогоднішній день, все це буде, не лізь не в свою справу. На тому все закінчилось, — розповідав суду директор однієї з фірм Мальсагова.

Після повномасштабного вторгнення правоохоронці навідалися з обшуком до офісу адвокатського об’єднання «Верум Віта». 

На ноутбуці Мальсагова виявили файл під назвою «Іваночко І.В.», де була інформація про неї: «В настоящее время руководитель областной организации «Антивойна» имеет широкие связи среди различных партийных структур, в том числе нациков. Помогала мне в организации массовых мероприятий. Я плотно с ней сотрудничаю».

У одному з коментарів журналістам у 2015 році Іваночко дійсно представлялася як «координатор общественного движения «Антивойна-Галичина».  

Комп'ютер генерала і адвоката - чорний ящик проросійської діяльності

У комп’ютері покійного генерала знайшли пів мільйона документів, які підтверджують його роботу на російські спецслужби. Причетними до такої діяльності вважаються більше сотні осіб з орбіти Мальсагова, у тому числі й Іваночко. Слідчі провели понад 60 обшуків у людей, які отримували і виконували завдання від Мальсагова в інтересах РФ. У комп’ютері Мальсагова також виявили досьє на співробітників СБУ, зовнішньої розвідки, правоохоронців, суддів тощо.

«В нього дійсно були проросійські погляди тому, що він дуже шкодував за розвалом Радянського Союзу. Кілька разів я йому навіть казав: «Вовка, та їдь тоді в Росію, якщо тобі так не подобається тут»… Мені відомо те, що він привозив з Росії знаки, ордени, медалі в різній кількості і нагороджував ними тут своїх друзів, знайомих… З Інною Василівною часто зранку пили чай в кабінеті Мальсагова. Про те, що в Інни Василівни проросійські погляди, я зрозумів тільки тоді, коли вона стала медійною особою після 2018 чи 2019 року, коли вона почала виступати на різних медійних каналах і, як то кажуть, давала перевагу Росії порівняно з Україною. Що Росія це краща країна. До того особисто від Інни Василівни я чув тільки одну річ. На одному із заходів вона сказала, що України не було, Україну зробили більшовики», — розповів суду менеджер Мальсагова.

Ще один зі свідків — колишній військовий прикордонної служби, а сьогодні провідний інженер Центру технічного управління Національної системи конфіденційного зв’язку Держспецзв’язку України. У 2018 році до нього звернувся раніше незнайомий йому Мальсагов, нібито за рекомендацією із ветеранської спілки прикордонників. У подальшому чоловіки зустрілися в офісі адвокатського обʼєднання «Верум Віта».

У суді свідок пригадав, що чув від Мальсагова про його тісні зв’язки з керівництвом УПЦ МП. Якось у 2020-му вони трохи випили і Мальсагов зізнався, що має друзів в Москві із юридичної сфери і вони нібито вони цікавляться, чим його товариш займається в Держспецзв’язку, а також які має стосунки з колишнім підлеглим з Держприкордонної служби. Мальсагов намагався випитати інформацію про тих, хто їздить в зону проведення Операції об’єднаних сил, їх місцезнаходження та склад підрозділу. На той час свідок буцімто не звернув увагу таку цікавість, хоча знав, що його співрозмовник має багато зв’язків поза межами України, у тому числі в Росії. Одного разу Мальсагов навіть відкрито сказав йому, що їде до Москви і вкотре просив цікаву інформацію.

Проти цього свідка також розпочали кримінальне провадження за підозрою у державній зраді, але потім закрили, адже він відмовився виконувати завдання Мальсагова та добровільно звернувся до правоохоронців. У суді чоловік пояснював, що раніше не повідомляв СБУ про Мальсагова, тому що в 2021-му припинив із ним контактувати і на той момент не бачив загрози витоку якоїсь інформації.

Іваночко своєї вини категорично не визнає.

— Прошу мене не знімати (звернулась вона до журналістки — ред.). Я дивлюся всі ваші передачі і бачу, як все ви іскажаєте… Можна я скажу пару слів до журналістів, бо вони зараз знімали Мальсагова кабінет? Я до нього справи і його діяльності не маю ніякого відношення. Я з ним була знайома всього декілька років… Я не розумію, чому мене прив’язують до цієї справи.

Іваночко почав захищати адвокат Косторного, якого звинувачують у державній зраді

Від початку інтереси обвинуваченої представляла київська адвокатеса Світлана Новицька. Але наприкінці липня у судовий процес вступив ще один адвокат — Ярослав Гандзюлевич. Це товариш та адвокат Олександра Косторного, якого також судять за державну зраду — коригування ракетних ударів по Яворівському полігону. 

31 липня захисники Іваночко в апеляції намагалися звільнити її з-під варти, але суд залишив запобіжний захід без змін.

Соратницю Медведчука-Козака на Львівщині судитимуть за держзраду

Журналісти знайшли львів'янку, на яку Медведчук і Козак переписали активи на сотні млн грн: хто вона

 

Суд у Львові арештував активи жінки, які на неї записали Медведчук і Козак

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів