Син працівника СБУ зі Львова адміністрував проросійські сайти і соцмережі

23:35 14 липня 2023 р.

Фото до новини

Там він розміщував пости антиукраїнського змісту з фейкового профілю «Александр Якимов».

Про це повідомив Судовий репортер, пише Dailylviv.com.

У справі сина колишнього співробітника СБУ 33-річного львів’янина Андрія Івасенка Франківський районний суд міста Львова почав досліджувати письмові докази, в тому числі листування з представниками терористичних угруповань.

За версією обвинувачення, Івасенко адміністрував проросійські сайти і соцмережі. Зокрема, ще у 2014-му створив у «Вконтакте» спільноту «Львівська народна республіка» із гаслом писом — «За союз з Новоросією! Зупиніть АТО!». Група налічує понад 10 тисяч користувачів. Інші його спільноти — «ПМОН Беркут — помощь Беркуту и ВВ. Футболки» і «Антимайдан».

Адміністрував групи і розміщував пости антиукраїнського змісту Івасенко з фейкового профілю «Александр Якимов». Акаунт зареєстрований на український номер телефону, який вилучили в Івасенка. 

Групу «Львівська народна республіка» Івасенко використовував для поширення антиукраїнських, пропагандистських матеріалів, на кшталт  «Бий бандер рятуй країну» чи «Вставай Україно іде Тягнибок, всі раси понищить і буде все ок».  Лінгвістична експертиза показала, що пости містять публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу..

Група «Львівська народна республіка» була активна до червня 2017 року, інформацію подавали українською мовою. До обвинувального акту увійшла низка публікацій Івасенка. Наприклад допис під назвою: «Львівське слово на смерть Мотороли».

«В тебе полум’яна душа. Смерть не зможе загасити це полум’я. У тебе полум’яне волосся — символ твоєї душі. Твоя душа освітить шлях до звільнення України. Тому я не буду плакати. Але буду думати про тебе. Так, я львів’янин, але навіть тут, у Львові, не всі ганьблять свій рід зрадою України й прихильністю до нацизму…  Немає у нас іншої альтернативи, як виступити проти тербатів та добробатів, бандер, перевертнів у погонах, бандитів та катів», — йшлося у дописі.

Батько Івасенка — колишній співробітник львівської СБУ, але 2017-го у «Вконтакте» хлопець нібито писав:

«Коли причетних до тортур в СБУ будуть знаходити та вішати, то нехай не питають, «за що». За шию, уй*бки. За все скоєне — за тортури, таємні тюрми, корупцію — вішати вас будуть за шию».

З поштової скриньки «Antimaidan..@gmail.com» Івасенко розмістив на онлайн платформі для петицій звернення до президента РФ із заголовком «Защитите русских и русскоязычных людей на Украине».

Через понад 8 років із початку такої активності, після повномасштабного вторгнення Росії, увагу на Івасенка звернула СБУ. 15 червня 2022-го в його квартирі провели обшуки. Тоді чоловік підтвердив, що займався такою діяльністю. Але в суді вину почав категорично заперечувати.

Обвинувачений перебуває під вартою без можливості звільнення під заставу. Його представляють троє адвокатів. 

У квітні взяти хлопця на поруки намагалися шестеро осіб, серед яких четверо ветеранів СБУ і батько. Але суд їм відмовив. 

Андрія звинувачують у низці злочинів проти української державності, а саме державній зраді – (ч.1 ст. 111 КК), закликах до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення влади ( ч.2 ст. 109 КК), розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни меж території та державного кордону України ( ч.2 ст.110 КК), закликах до агресивної війни або до розв’язання воєнного конфлікту (ст. 436 КК), поширенні матеріалів, які виправдовують збройну агресії РФ проти України ( ч. 2 ст. 436 – 2 КК).

За найтяжчий злочин йому загрожує від 12 до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна 

«Встановлено, що Івасенко був активним учасником чатів, за допомогою яких координувався заходи бойовиків «ЛНР» і «ДНР» спрямовані на заподіяння шкоди інформаційній безпеці України. Також організовував розгалужені DoS-атаки на проукраїнські сайти, і підтримував зв’язок з бойовиками», — йдеться в матеріалах справи.

У профілі Івасенка під ніком «Александр Якимов» слідчі виявили переписки зі співробітниками так званого Управління гуманітарних операцій «Луганської народної республіки», а саме з Сергієм Лебедєвим та Ізгізцевим Владиславом.

Івасенко також допомагав проросійським активістам, які були затримані правоохоронними органами в Україні.

У Львові судять сина експрацівника СБУ, який 8 років агітував проти України і хотів другу ЛНР

У Львові судитимуть автора соцмережної Львівської народної республіки

Інфікована рашизмом женщіна зі Львівщини 5 років не бачитиме волі

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів