Зброя великої дальності і відставні західні офіцери потрібні ЗСУ для великої перемоги, - генерал Арнольд

08:40 5 вересня 2023 р.

Фото до новини

Захід також має надати Україні більше мобільного обладнання, необхідного для прориву мінних полів і перешкод високої щільності.

Комуніст The Washington Post Макс Бут розповів про оцінку генералом Марком Арнольдом (Mark Arnold) військової ситуації в Україні і його бачення майбутнього розвитку подій на полях боїв, пише Dailylviv.com.

Деякі американські військові чиновники здивовані тим, що український контрнаступ не досяг швидкого прориву — і, через анонімні цитати в ЗМІ, вони покладають провину на українських військових. Бригадний генерал армії США у відставці Марк Арнольд, навпаки, анітрохи не здивований повільними темпами просування — і він звинувачує американців, а не українців.

Арнольд, життєрадісний колишній офіцер спецназу з трьома бойовими турами в Іраку та Афганістані, провів багато часу біля лінії фронту, консультуючи українських військових (за власний кошт). Він залишився вражений професіоналізмом і завзяттям української армії, а також усвідомлював обмеження підготовки та обладнання, яке  Захід надав військовослужбовцям України.

Ще в травні - за тижні до початку українського контрнаступу - Марк Арнольд казав, що цього року українці не зможуть зробити прорив. Однак генерал був - і залишається - більш оптимістичним щодо перспектив вирішальних операцій наступного року.

«Я залишаюся дуже скептичним щодо того, що цього року відбудеться вирішальна битва, яка матиме суттєвий вплив на перемогу України. Це може статися наступного літа, коли більшість маневрової техніки прибуде з НАТО в Україну», - написав Марк Арнольд журналісту Вашингтон Пост у червні.

«Українцям бракує мобільного обладнання, необхідного для прориву мінних полів і перешкод високої щільності. Механізовані піхотні та бронетанкові батальйони армії США мають у кожній ротній команді танки з лопатями протитанкових мін і важкими катками. Українці – ні».

Українцям бракує не лише техніки для розмінування. Минулого тижня Арнольд написав електронною поштою: «Якщо додати всі бойові машини «Бредлі», танки «Леопард-2» і «Челленджер-2» та інше обладнання, то українці зможуть спорядити лише одну бригаду. Лише шість батальйонів з приблизно 350 батальйонів у сухопутних силах пройшли загальновійськову підготовку НАТО». Цього просто недостатньо, сказав він, «щоб зрушити голку».

Українським наступам ще більше заважає відсутність, як зазначив Арнольд, переваги в повітрі. У багатьох випадках російські ударні вертольоти націлювалися на українські бронетехнічні підрозділи, коли вони намагалися розмінувати поля, сповільнюючи їхнє просування до повзучого.

У той час як дехто в Сполучених Штатах критикує проведення Києвом контрнаступу, який, здається, нарешті набирає обертів, оскільки українці прорвали першу лінію російської оборони на півдні, Арнольд цього не робить. «Збройним силам США було б важко досягти набагато кращих результатів без панування в повітрі та далекобійних артилерійських систем», — сказав генерал. «Тож я задоволений прогресом, який українці продемонстрували на сьогоднішній день».

Арнольд відкидає багато конкретних закидів Пентагону, включаючи звинувачення в тому, що українці перескерували занадто багато ресурсів до Бахмута на сході. Він стверджує, що для наступу там «не було залучено великих обсягів механізованої техніки» і що «українські операції в багатьох географічних районах є важливими для прив’язування російських військових ресурсів і захисту українських земель на північному сході».

Хоча дехто в Пентагоні, очевидно, хоче, щоб українці ризикували серйозними втратами , атакуючи прямо в зуби російської оборони, Арнольд вважає, що українські командири зробили правильний вибір, діявши більш обережно. «Розумно оцінювати та витрачати людські ресурси під час контрнаступу, водночас чекаючи на прибуття більшості бронетехніки та механізованого обладнання наступного року, — це розумно», — сказав генерал.

Щодо прогнозу бойових дій на наступний рік, то Захід нарощує виробництво боєприпасів. США очікують, що виробництво 155-мм артилерійських снарядів збільшиться з 24 000 на місяць цього року до щонайменше 80 000 на місяць наступного року. На той час в українців також повинні бути танки М-1 і винищувачі F-16. Більше того, українські війська, які брали участь у цьому контрнаступі — і вижили — будуть набагато досвідченішими та вмілими у наступальних операціях.

Арнольд оптимістично налаштований, що українці зможуть пробитися наступного року — за умови, що вони отримають більше тренувань та обладнання, ніж отримали цього року. «Якщо адміністрація Байдена зацікавлена ​​в припиненні цієї війни, — сказав генерал, — тоді вона надасть зброю великої дальності (армійську тактичну ракетну систему, протикорабельні ракети Harpoon, безпілотники Reaper, F-16), більше броньованих M113. транспортери, бойові машини Bradley і танки Abrams».

Українські військові також потребують більшої підготовки. «Західна підготовка українських військових протягом останніх 15 місяців складається з 85 відсотків базової підготовки, 5 відсотків підготовки командирів малих підрозділів і 10 відсотків підготовки батальйонів», — каже Арнольд. «Ці зусилля підготовили менше 5 відсотків військовиків сухопутних сил України і майже жодного офіцера на рівні батальйону і вище». Наслідки такої недосвідченості були очевидні в невдалому темпі початкового контрнаступу.

Арнольд лобіював в українському Генштабі та Міністерстві оборони наймання відставних західних офіцерів для навчання бригад всередині України, а не змушувати українських військових їхати в інші країни, оскільки це дозволить швидше навчити більше підрозділів. Генерал вважає, що також важливо навчити персонал корпусу виконувати командні функції вищого рівня, щоб вони могли ефективніше маневрувати цими підрозділами в бою. 

Арнольд також намагається залучити кошти приватного сектора для розширення навчання та оснащення бойових медиків, щоб українські військові мали більше шансів вижити після поранень у бою.

«Мене засмучує, а українцям це болісно, ​​що Захід має можливість зробити набагато більше, щоб допомогти припинити війну, але ми цього не робимо», — сказав Арнольд. - Це потрібно змінити. Замість того, щоб стати жертвою «одержимості короткою війною», адміністрації Байдена було б слушно налаштувати українців на більший успіх у майбутньому, навіть якщо вони не зможуть досягти усі їхні цілі під час цього контрнаступу.

Західні військові аналітики оцінюють контрнаступ України, - Reuters

Україна розпочала наступ, який визначить долю війни - іноземні аналітики

F-16, які не використовує Бельгія, Україні не передадуть

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів