Американські військові планують встановити на українські МіГи західні ракети повітря-повітря

11:54 8 березня 2023 р.

Фото до новини

Збройні сили США вивчають можливість інтеграції передових західних ракет класу «повітря-повітря» в українські винищувачі радянської епохи.

Про це інформує Politico, пише Dailylviv.com.

За словами двох міністерств оборони, офіційні особи вивчають, чи можуть передові ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120, призначені для стрільби зі західних винищувачів, таких як американські F-16, бути встановленими на наявні українські МіГи. 

Якщо робота буде успішною, це буде перший випадок, коли США нададуть українським літакам можливість стріляти ракетами «повітря-повітря», деякі з яких уже є на їхньому озброєнні.

У разі успіху ці зусилля можуть стати частиною вирішення потреб Києва в додатковій вогневій потужності та протиповітряній обороні, оскільки і Україна, і Росія готуються до великих наступів цієї весни. 

Представники міністерства оборони США заявили, що військові чиновники США вважають, що Київ планує розпочати наступ у найближчі шість-вісім тижнів, коли погода потеплішає та українські війська завершать навчання тактиці загальновійськового маневру в Німеччині. Офіційні особи стурбовані тим, що Україні не вистачає протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує ракетні атаки та навіть надсилає повітряні кулі-приманки з радіолокаційними відбивачами, щоб виснажити українські ракети.

Україна наполягає на сучасних винищувачах, серед іншого для допомоги в протиповітряній обороні, але поки що серед західних лідерів немає великого бажання надсилати більш досконалі літаки, такі як F-16. Двоє українських пілотів перебувають у США, щоб оцінити свої навички на тренажерах на базі ВПС Національної гвардії в Тусоні, штат Аризона, але офіційні особи заявили, що вони не будуть керувати американськими літаками.

Чиновники шукають більш творчі рішення, щоб заповнити цю прогалину. США вже надали Києву ракети «повітря-земля», такі як високошвидкісна ракета AGM-88B, яку можна прикріпити до МіГів і використовувати проти наземних цілей, таких як радари та системи ППО. Пентагон також надіслав Joint Direct Attack Munition, який перетворює авіаційні боєприпаси на розумні бомби.

Але інтеграція AIM-120 з МіГами стане першим випадком, коли США нададуть можливість стріляти ракетами «повітря-повітря» з літаків. Україна вже має низку ракет, наданих європейськими країнами, включаючи Велику Британію та Бельгію, які запускаються із наданих Заходом систем протиповітряної оборони.

Але процес інтеграції створює труднощі, сказав один із чиновників Міністерства оборони та ще одна особа, яка безпосередньо знайома з цими зусиллями. Ракета не тільки повинна бути фізично встановлена ​​на літаку, вона також повинна «розмовляти» з радаром літака. Щоб зробити постріл, спочатку радар літака вказує ракеті ціль і направляє ракету, поки вона не наблизиться достатньо близько, щоб самостійно знайти ціль.

Головна проблема полягає в тому, що американська і радянська системи настільки різні, що ракета і літак не можуть спілкуватися один з одним.

Військові працюють над питанням: «Як ви цю штуку монтуєте? Чи можете ви змусити всю електроніку в літаку спілкуватися з цією штукою, яку не було призначено для запуску?» сказав один із чиновників Міністерства оборони.

Представник Міністерства оборони відмовився коментувати ці зусилля через оперативну безпеку.

У США пропонують надати $100 млн на навчання українських пілотів і техобслуговування бойових літаків F-15 і F-16

Український міністр вірить у постачання західними партнерами бойової авіації та далекобійних ракет

Кулеба просить літаки F-15, F-16 і системи ППО, щоб захищати НАТО

НАТО повертається до ідеї надати Україні МіГ-29 та F-16, - Bloomberg

У США пропонують надати $100 млн на навчання українських пілотів і техобслуговування бойових літаків F-15 і F-16

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів