Західні військові аналітики оцінюють контрнаступ України, - Reuters

11:22 15 червня 2023 р.

Фото до новини

Після тижня важких боїв справжні випробування контрнаступу Києва попереду, оскільки українські війська дещо віддалені від основної лінії оборони Росії, а основна частина сил ЗСУ, підготовлених до наступу, все ще перебуває в готовності.

Такі перші висновки роблять військові аналітики для Reuters, пише Dailylviv.com.

Україна завдала ударів у двох районах уздовж південно-східного фронту минулого тижня, коли вона розпочала основну фазу своєї довгоочікуваної операції, повідомляючи про сім відбитих сіл, але при цьому також зазнала втрат, включаючи західні бойові машини піхоти й танки.

«З обох сторін багато чого зведеться до виснаження», — сказав Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту дослідження зовнішньої політики та один з аналітиків, які повідомили про втрати з обох сторін на основі супутникових фотодоказів.

Росія підготувала тисячі оборонних позицій від краю західної Росії аж до окупованого Криму на Чорному морі, включаючи мінні поля, протитанкові рови, ряди бетонних барикад типу «зуби дракона» та окопи.

Позиції, перевірені Reuters за допомогою супутникових зображень у квітні, значною мірою зосереджені на стратегічно важливому півдні, де Київ може прагнути перерізати сухопутний міст Росії до Криму та розколоти сили Кремля.

За словами Лі, стратегія Москви на півдні, ймовірно, спрямована на максимізацію втрат українців до того, як Київ зможе досягти основної лінії російської оборони приблизно на 10-15 км (6-9 миль).

"Немає сенсу (їм) битися там на смерть або ризикувати потрапити в оточення", - сказав він.

Україна готувалася до контрнаступу щонайменше шість місяців після того, як у листопаді відбила велике південно-західне місто Херсон, частину Харківської області у вересні та відкинула російські війська з-під Києва у квітні.

Військові створили для операції 12 бронетанкових бригад, дев'ять з них навчені та оснащені на Заході, кажуть аналітики. Бригада зазвичай налічує щонайменше 3500-4000 військовослужбовців. Україна заявила, що сформувала вісім десантно-штурмових бригад чисельністю 40 тисяч військовослужбовців, призваних МВС.

Конрад Музика, польський військовий аналітик, який уважно стежить за війною, сказав, що лише три з 12 бригад були виявлені в боях на південному сході.

Основні удари припали на підконтрольні Києву міста Оріхів у Запорізькій області та Велику Новосілку в Донецькій області, приблизно за 80 км на схід.

Ці удари можуть свідчити про те, що українські генерали поклали око на Токмак, окуповане місто в Запорізькій області приблизно за 25 км від лінії фронту. Ще за 50 км розташоване місто Мелітополь. Обидва міста дуже укріплені.

Поблизу Великої Новосілки Україна звільнила групу з чотирьох сіл, у тому числі два, які Reuters відвідав у вівторок і середу, а також два інших поблизу, повідомила в понеділок заступник міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, війська просунулися до 6,5 км (4 милі) і захопили 90 квадратних кілометрів (35 квадратних миль) землі вздовж 100-кілометрової (60-мильної) ділянки південної лінії фронту. У середу вона повідомила про збільшення просування на 300-350 метрів у різних районах за останні 24 години.

Маляр також повідомила про наступ на флангах східного міста Бахмут, яке, за словами Росії, вона захопила минулого місяця. Військові аналітики вважали малоймовірним, що це стане центром основного українського наступу.

Контрнаступ ускладнюється нестачею авіації України. Київ місяцями лобіював Захід щодо постачання винищувачів F-16, але до їх розміщення залишилося щонайменше кілька місяців.

Військовий аналітик Джек Уотлінг написав для дослідницького центру RUSI, що поки що занадто рано говорити про успіх або провал наступу.

«Ми повинні утримуватися від передчасних заяв про успіх чи невдачу», — сказав він.

Контрнаступ ЗСУ: що відвойовано, - Міністерство оборони

Україна розпочала контрнаступ - Володимир Зеленський

Україна розпочала наступ, який визначить долю війни - іноземні аналітики

Сьогодні Залужний поширив молитву: Благословіть наш рішучий наступ (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів