У містечку Рава-Руська на Львівщині готуються до безстрокового страйку

09:08 29 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: misto-rava.at.ua

А його міський голова Ірина Верещук навіть готова вдатись до голодування.

Про це розповідає сьогодні, 29 жовтня, «Радіо Свобода» – у публікації Галини Терещук «Безстроковий страйк влаштує мерія Рава-Руської на кордоні»:

«У прикордонному містечку Рава-Руська готуються до безстрокового страйку на українсько-польському кордоні, а мер навіть готова вдатись до голодування. Оскільки місту катастрофічно бракує коштів на зарплату комунальним працівникам, бюджетникам, на харчування дітей у садочку. Казна міста порожня, а влада не виконує своїх зобов’язань. 

Гроші на зарплату комунальникам і на утримання трьох дитячих садків закінчились ще у вересні. Оскільки вдалося зекономити кошти влітку, коли діти не відвідували заклад, тому до сьогодні дитячі установи працювали. У міській казні коштів немає і працівники дошкільних закладів не отримають зарплату, немає грошей і на оплату енергоносіїв і харчування дітей.

Відтак садочки просто доведеться закрити, комунальники не прибиратимуть вулиці і не вивозитимуть сміття, зокрема і з митниці, яка розташована у місті, бо чотири місяці без зарплат. У прикордонному містечку не освітлюються вулиці, розповіла мер Рава-Руської Ірина Верещук.

Поруч митниця, а у казні – порожньо

Така ситуація була прогнозована ще на початку року, про що міський голова говорила на всіх рівнях. Міськрада була останньою з- поміж інших, яка ухвалила бюджет лише після гарантійних листів районної і обласної адміністрацій. У бюджеті заклали замало коштів на зарплати бюджетникам, оплату енергоносіїв державним установам. Однак влада не виконала своєї обіцянки і не переглянула бюджет навесні. Тому до кінця року бракує півтора мільйони гривень.

«Станом на 28 жовтня у бюджет зміни внесені не були, у районі кошти відсутні, як пояснив голова райадміністрації, жодна робота для пошуку коштів дохідної частини виконана не була. Про дотацію якусь з держбюджету не говориться»,– каже мер.

Маючи великі підприємства у місті, митниця Рава-Руська не спроможна заробити навіть на утримання дошкільних закладів. Щодоби через місто  проїжджає понад чотири тисячі транспортних засобів з і у бік кордону. Найбільші платники податків, а це спиртовий завод і митниця, сплачують кошти у Київ, натомість місто нічого не отримує.

«Це ганебно, що ми навіть на своїх дітей нічого не заробляємо у садочках. Я неодноразово пропонувала внести збір з транспортних засобів і залишати його у місті 1% від кількості всього збору, що потрапляє до держбюджету, але мене ніхто не чує. Прибутковий податок у нас не виконується навіть на  60%, бо підприємства закриваються, переходять у тінь, тобто все йде на спад», – наголосила мер. 

Громада не терпітиме

Голова Львівської ОДА Віктор Шемчук повідомив Радіо Свобода, що у вівторок зранку запросив на розмову мера і голову райадміністрації, щоб з’ясувати проблему і її вирішити. Оскільки діти не можуть залишатись без харчів у школах і садочках. «Це просто неприпустимо, але я не був поінформований про таку ситуацію, бо вона склалась за мого попередника», каже очільник Львівщини. Шемчук пообіцяв детально після зустрічі розповісти про вирішення проблеми.

Ситуація у Рава-Руській типова для багатьох українських міст. Адже з місцевого бюджету кошти забирають у пенсійний фонд, про це міські голови  говорили під час Асамблеї територіальних громад, яка пройшла у Києві наприкінці минулого тижня.

У Львові з бюджету не виплачуються кошти на потреби культури, освіти, медицини, ремонт і благоустрій міста, але вже через те, що казначейство блокує кошти і заборгованість сягає на сьогодні більше 70 мільйонів гривень».

Як повідомляв «ЩЛ», казначейство не має грошей навіть для Президента; блокує навіть оплату рентгенапарата для дитячої лікарні; у Львові через блокування казначейством платежів призупинили ремонти вулиць; на прийом до керівника Державної казначейської служби України Сергія Харченка просилися з приводу блокування платежів дев’ять членів міжфракційного парламентського об’єднання «Львівщина», але, як повідомили вони, зіткнулися з його хамською та неадекватною поведінкою, тим часом Львівщина – за крок від катастрофи, а її обласний осередок наближається до інфраструктурного колапсу

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів