У Львові збудували місто в місті без шкіл і дитсадків (відео)

11:09 5 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Траса М6 і знищення фруктових садів: жителі Малоголосківської розповіли, як мерія виконує обіцянку зробити мікрорайон придатним до життя.


Мешканці, які не перший рік воюють за інфраструктуру в житловому мікрорайоні Малоголосківської, скаржаться, що замість якісного дорожнього покриття робітники кладуть «бетон на болоті», а центральна магістральна дорога залишилась, хіба що, на карті: вона матиме лише 6 м завширшки. Крім того, вони виявили схему, за якою скандальний забудовник краде територію садів, пише DailyLviv.

- Наш мікрорайон – це приклад того, як не треба і не можна будувати у Львові, -  розповіла громадська активістка і мешканка району Людмила Федяй.  – Коли ми купували тут житло, то на детальному плані бачили величезний район у північній частині міста на 168 га – зелений, красивий, лише 10 хвилин громадським транспортом від центру міста. Насправді виявилось, що нас загнали жити у гетто – багатоповерхівки, відсутність громадського простору і доріг, жодного садочка і школи.

Людмила Федяй зауважує, що за генеральним планом тут мав бути відтинок магістральної автотраси, яка би поєднувала район Рясного із вулицею Замарстинівською і мала розгалуження на Брюховичі.  Але оскільки виконком ЛМР постійно вносив точкові змінити до детального плану, про дорогу тепер і мріяти не варто – на її місці височіють багатоповерхівки.  За санітарними нормами магістральна дорога має бути на відстані 50 метрів від будинків. Зараз набудували так, що вона теоретично може пройти по пандусу крайньої будівлі мікрорайону. Після численних протестів, оббивання порогів високих кабінетів, судової тяганини і особистого візиту міського голови Андрія Садового там таки робитимуть цю дорогу. Вона матиме завширшки 6 метрів, то ж люди сумно-іронічно називають її «Траса М6», за першою літерою назви вулиці.

- Судова тяганина, походи на комісії, депутатські колегії... А потім приїздить міський голова і каже, що винні його підлеглі, а він не здогадувався, що в нас тут така біда коїться. Наобіцяв допомогти. Справді, Андрій Іванович не знає, що минулого року в нас працювала робоча група з його депутатів, що пройшло 6 засідань, але так нічого і не зробили? Це не він візував ті точкові зміни до детального плану, які дозволяли його підлеглі на виконкомі? Як можна так лицемірити? - каже активістка. 

За її словами, на засіданні робочої групи ЛМР, яку очолила Ірина Маруняк, виробили схему, за якою добровільно-примусово забудовники взяли на себе зобов’язання облаштовувати дороги біля будинків:

- Але виконують ці зобов’язання не всі, а в мерії це питання ніхто не контролює. Дороги будують без дощозбірників, без дотримання ширини, їх не укріплюють, бетон кладуть на болото – це все розмиють за кілька місяців дощі.

Ще одним болем для жителів мікрорайону стали дитячі установи на цій території. Людмила Федяй зазначила, що за генеральним планом тут мало жити до 12 тисяч осіб. Після того, як забудовники почали захоплювати нові території, «затискати» простір і надбудовувати додаткові поверхи, мійкрорайон розрісся до 26 тисяч жителів.

- Це - приблизно населення районного центру, а отже на таку кількість населення потрібні 4-5 шкіл. У нас немає жодної! Будівництво школи постійно відкладали «на потім», її місце розташування змінювали. У підсумку забудовник запланував збудувати її на місці з дуже складним рельєфом – там є уклін на 70% і урвище. Як таке взагалі в голові вкладається? Щодо садочку, то маємо лише один на 200 дітей, і зараз його розбудовують до 250 вихованців. Але в районі є 500 дітей дошкільного віку, і тут живуть молоді пари, у яких незабаром теж з’являться малюки. Куди їх прилаштувати? – запитує мешканка мікрорайону.

Крім того, Людимла Федяй розповіла, як у мікрорайоні знищили величезну територію садів:  

- Люди садили тут дерева і кущі десятки років, а потім спритники, які ніколи цими землями не користувались, раптом використали своє право на безкоштовну приватизацію. Їм дали ці землі під сади, вони об’єднували свої невеликі території в кооперативи. А далі – все просто: зміна цільового призначення території, будівництво кількох багатоповерхівок. Ми довідались, що садові ділянки викуповує один із найскандальніших забудовників міста. Тобто, ось так вони крадуть  комунальну територію через підставних осіб.
Цю інформацію Людмила Федяй озвучила під час експерної дискусії «Львів. Як припинити хаотичну забудову?» у Львівському пресклубі, організованої за ініціативи кандидатки на голову Львівської ОТГ Юлії Гвоздович.

Присутні на засіданні експерти вважають, що колізія вулиці Малоголосківської має стати уроком для наступної влади. Але шанси виправити наслідки безвідповідального будівництва і зробити цей мікрорайон комфортнішим дуже невеликі: надто вже сильно «постарались» тут чиновники і забудовники.  

- Слід зважити на всі порушення і перекрити «шпаринки», якими користають несумлінні забудовники, але головне – зловживання мусять бути припинені на рівні тих, хто дає такі розпорядження, –  вважає  Михайло Семко, політолог, голова ГО “Добра громада”, екскоординатор експертної групи УГП з питань розвитку місцевого самоврядування.

Він зауважив, що із утворенням Львівської ОТГ місто отримує відносно невелику кількість населення – лише 26 тисяч мешканців, проте суттєво збільшить свої території. І в чиновників буде велика спокуса звести і тут «ще не одну Малоголосківську», забудувати території сучасних Брюховичів чи Винників висотними житловими кварталами.

- Люди, яких приєднують до Львівської ОТГ, бояться такої перспективи. З ними ніхто не комунікував, їм не пояснили, як і наскільки зміниться земля, на якій вони живуть. У нас від лютого при ЛМР з’явився департамент агломерації, який опікується околицями міста. Його фахівці повинні вже переглядати генеральний план Львова і казати людям правду:  де є перенасичення, що будуть робити. Завдання нової влади – дати шанс новим мешканцям жити у комфортному передмісті, а не робити бізнес у змові із забудовником, не рахуючись із правами людей, –  наголосив Михайло Семко.    

Усе вирішує одна людина: львівський депутат розповів, як мерія надає дозволи на будівництво.

Дозволи на будівництво: виконком ЛМР 130 разів порушив генплан Львова.

У Львові штучно створюють конфлікти між експертами і урбаністами та свідомо доводять до аварійного стану будівлі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів