У Львові розпочали збір підписів проти вирубування 20 га Брюховицького лісу та за збереження витоків озера Стосика

10:45 9 жовтня 2021 р.

Фото до новини

Нова загроза нависла над озером Стосика та Брюховицьким лісом. Територію колишньої військової частини в лісі хочуть забудувати багатоповерхівками. Для цього прагнуть використати авторитет учасників антитерористичної операції на сході України.

Про це йдеться в петиції "За збереження зелених легень Львівської громади - Брюховицького лісу та витоків Озера Стосика", яку 7 жовтня розміщено на порталі електронних петицій ЛМР, пише Dailylviv.com. Автор петиції - Катерина Сербін. Під петицією мають підписатися 500 небайдужих людей, аби її розглянули у міськраді.

У петиції наголошують, що за міжнародними нормами в Україні повинно бути на 2 мільйони гектарів лісів більше, ніж є. Збільшення лісистості України є однією з найважливіших задач держави, яка прописана у Стратегії екологічної політики України на період до 2030 року. Відтак, у час, коли кожне дерево є цінністю, вважаємо за неприпустиме розвивати багатоквартирну житлову забудову за рахунок лісів і заліснених територій.

"Близько 20 гектарів Брюховицького лісу (на вул. Замарстинівській у напрямку смт. Брюховичі), попередньо переданого Львівською обласною державною адміністрацією для будівництва дач. Та вже згодом місцеві медіа з'ясовують, тут будуватимуть не дачі, а - багатоповерхівки. Замість прадавнього лісу – черговий житловий комплекс.

Житловий квартал хочуть побудувати на місці лісу, який був тут завжди. У минулому тут справді була військова частина, але вона була фактично захована в лісі, поміж багаторічних дерев. Зараз тут повноцінний ліс. Тому вважаємо такі наміри забудови злочинним зловживанням природними багатствами та свідомим нищенням зелених зон громади, адже ця територія є зоною водозабору озера Стосика, а Брюховицькі ліси є легенями Львова.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, вимагаємо:
- не допустити житлової забудови на заліснених територіях у межах Львівської територіальної громади, зокрема у Брюховицьких лісах;
- при передачі земель у приватну власність проводити об’єктивні та незалежні обстеження із залученням екологів;
- якнайшвидше сформувати перелік ділянок, яким необхідно надати статус рекреаційних, природоохоронних територій на території Львівської територіальної громади", - йдеться в петиції.

Довідка

Житловий квартал хочуть звести на місці лісу, який був тут завжди. У 15 столітті польський король дозволив заселяти землі на березі річки Брюхівчанка, які були лісом. З кінця 19 століття Брюховичі розвивалися як рекреаційна зона Львова, селище було включене в офіційний список кліматичних курортів. Та з часів Незалежності ліс почали бездумно вирубувати.

У 2004 році Брюховицька селищна рада незаконно вилучила 19 гектарів з лісництва і віднесла їх до земель селища. І хоч суди тривають по сьогодні, на цій землі збудовано не один будинок. Території дитячих таборів вже давно роздані під приватні будинки. Досі триває конфілкт із появою чотириповерхівки на березі місцевого озера.

Минулого року Брюховичі приєднались до громади Львова. Брюховицький ліс став майже повністю під опіку міста. Тож мусимо зберегти ліс, якого може просто не стати".

Мерія Львова виявила 20 га лісу, які ексголова ЛОДА роздав під багатоповерхівки

Територію біля ставу Стосіка, яку обіцяли під громадські потреби, віддали під забудову. Хто проголосував

Озеро Стосика стане об'єктом загального користування, а не техводоймою

Масштабну забудову в Брюховичах проштовхнули під прикриттям реабілітаційного центру. Хто у схемі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів