Максимальну територію навколо озера Стосика мерія хоче визнати парком

13:18 3 вересня 2021 р.

Фото до новини

Управління архітектури ЛМР працює над змінами детального плану території району Під Голоском, для того, щоб максимальну територію навколо озера Стосика визнати парком.

Про ц е інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Ми отримали ескіз для реалізації великого проєкту Громадського бюджету Львова, розроблений Urbanideas та Олею Криворучко. Технічне завдання на проєктування було розроблено управлінням екології та природних ресурсів з врахуванням пропозицій та зауважень авторів проєкту та активної громади. Наразі відправили проєктну пропозицію авторам проєкту і очікуємо на запитання, зауваження і пропозиції.

Для розробки проєкту було проведено інженерно-геологічні дослідження та хімічні аналізи води в різні пори року.

Інженерно-геологічні дослідження показали, що живленням водойми є поверхневі води з Брюховицького лісу, що приходять в озеро з півночі. Перед озером є заболочена ділянка, яка виконує функції біоплато та утримує стабільне і якісне живлення водойми. Як озеро, так і заболочена ділянка на півночі тримає воду завдяки тонкому шару пластичного супіску. В випадку пошкодження цього шару існує значний ризик втрати води, яка буде переходити в шар піску, який знаходиться нижче пластичного супіску. Відтак збереження заболоченої ділянки від подальшої забудови є найістотнішим чинником збереження наповнення водойми та якості води в озері Стосика.

Аналізи води були переважно задовільними, незначне перевищення гранично-допустимої концентрації визначали щодо завислих речовин та щодо біологічного споживання кисню. Такий аналіз пояснюється середнім рівнем замуленості дна водойми та загальною невеликою глибиною і невеликим об‘ємом водойми. Проте замулення дна є одним з чинників, що разом з тонким шаром супіску пластичного убезпечує водойму від витоку води в нижні шари, відтак нагальної потреби в фізичному очищенні дна водойми від намулу екскаватором немає.

Водойма має природній характер, велике, як для міської водойми, різноманіття флори і фауни. Заболочена ділянка на півночі збалансовує якість і температуру води. Відтак ціллю номер один управління екології вважає не нашкодити і забезпечити мінімальний необхідний рівень втручання в озеро з метою збільшення комфорту мешканців для відпочинку біля водойми», - зазначила Олександра Сладкова.

Вона також наголосила на важливості визнання прилеглої до озера території парком.

«Дуже важливо, щоб ділянку навколо озера було оголошено парком. Відповідно, управління архітектури працює, щоб змінити детальний план території району Під Голоском, для того, щоб на максимальну територію навколо озера Стосика визнати парком. Зараз предметом Громадського бюджету є тільки прибережна смуга озера. Це є великий проєкт Громадського бюджету і на ті кошти, які виграли мешканці, можна облаштувати рекреаційні зони та конструкції, завдяки яким люди мінімально будуть взаємодіяти з берегами озера, аби зберегти його максимально у природному вигляді. Також там потрібно зробити освітлення, а також люди просять камеру відеоспостереження. Черепашок всіх будемо охороняти, зберігати, і зробимо для них спеціальні плотики, щоб їм було де відпочивати. Також там є багато верб у поганому стані, тому будемо підсаджувати ті, які випали минулого разу. Загалом, ми стараємось до нього мінімально втручатися, але робити так, щоб мешканцям було комфортно та приємно там відпочивати», - розповіла керівниця управління екології та природних ресурсів.

Озеро Стосика стане об'єктом загального користування, а не техводоймою

Козловський закликав підтримати забудовників біля озера Стосіка, депутати відмовились

Депутати від ЄС лобіюють приватизацію восьми ділянок Під Голоском, біля озера Стосіка: кому персонально (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів