У Львові на вулиці Панаса Мирного нищать віллу - пам'ятку архітектури ХХ століття

12:10 20 вересня 2021 р.

Фото до новини

На вулиці Панаса Мирного, 10 у Львові без дозволу розбудовують горище у віллі ХХ століття, яка внесена до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення під № 2692.

Це видно з фото, яке отримала редакція Dailylviv.com

На ньому зафіксовано початок процесу: знято дах, і горище у віллі піднято орієнтовно на півтора метра.

Dailylviv.com звернувся у Львівську міську раду з інформаційним запитом, в якому попросив назвати документи, які дозволяють таку реконструкцію пам’ятки архітектури.

У відповіді на інформаційний запит управління охорони історичного середовища Львівської міської ради повідомило, що на звернення господаря квартири, яка розташована у віллі на 2 поверсі, йому дозволили певну реставрацію.

А саме:

“У 2017 році було надано висновок стосовно можливості здійснення реставрації з переплануванням приміщень квартири №2 у будинку 10 на вулиці Панаса Мирного з розширенням шляхом влаштування додаткових житлових приміщень в межах об’єму існуючого горища”.

Тобто з відповіді випливає, що на добудову-підняття горища, яке змінює архітектурні форми пам’ятки, дозволу немає. 

Цю відповідь на запит управління охорони історичного середовища скерувало начальнику іншого управління - архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міськради Антону Коломєйцеву.

Наразі реагування на порушення з боку посадовця немає.

Довідка

У 1928–1932 роках архітектор Владислав Клімчак спільно з Максиміліаном Кочуром та М. Кольбушевським спроектували та збудували масив приватних будинків «Власна Стріха» у двірковому стилі для державних службовців Львова. Новозбудовану приватну віллу можна було придбати за 7 600 злотих, а хто не мав такої суми, аби заплатити одразу, отримував кредит на 20 років (неймовірно, але за рік сплачувалося лише 380 злотих, у той час, коли середньомісячна зарплатня некваліфікованого робітника становила 120 злотих) й до 1959 року люди мали виплатити всю суму кредиту.[

Саме від назви цього житлового масиву походить й перша назва вулиці Власна Стріха. На часі німецької окупації мала назву Айґєнгаймґассе. У липні 1944 року повернена довоєнна назва. Сучасну назву вулиця отримала 1946 року на честь українського письменника і драматурга Панаса Мирного.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів