У Львові безпритульні коти житимуть у двоповерхових будинках (відео)

14:03 20 грудня 2020 р.

Фото до новини

У Львові наступного тижня встановлять перші двоповерхові будиночки для безпритульних котів.


Відео: Львівський пресклуб

Про це на пресконференції у Львівському пресклубі повідомила Олена Остимчук, волонтерка, юристка, адвокатка ГО “Еко-Прогрес”, пише DailyLviv.

- Будиночки - двоповерхові, утепленні пінополістиролом. Є резервний вихід зі заднього боку, щоби у випадку небезпеки хатинка не стала пасткою для котика. Зручно заходити-виходити. Мої котики, яких я колись взяла з вулиці, вже випробували ці хатки. Одна з волонтерок погодилася їх пильнувати. Першу хатку встановлять у Львові там, де скаже волонтерка, пані Любов Шкільняк, яка нею й буде опікуватися. Будиночки ми робимо за власні кошти і добре буде, якщо небайдужі люди також долучаться до цієї ініціативи, - сказала Олена Остимчук.

Олена Остимчук наголосила, що в новобудовах взагалі немає віконечок в підвалах, через які котики могли би потрапити в приміщення і знайти собі прихисток від холоду. А це - особливо актуально взимку. Цей факт також був поштовхом до створення котохаток.

Волонтерка голова ГО “Еко-Прогрес” Устина Бойко додала, що котики не створюють незручностей мешканцям будинків:
 
- Котики всі - стерилізовані. Немає запаху, мають чисті тарілочки, які опікуни регулярно миють.

На її думку, більше заважають сміття, пляшки і шприци в підвалі, ніж тваринки, які є своєрідними санітарами в будинках.

- Насправді вони виконують функцію дератизації, боряться з гризунами. Є випадки, коли мешканці зачиняли віконечка підвалів, виганяли всіх котів, і з часом у підвалі, замість котиків, поселялися гризуни. Тож потім мешканці просили повернути їм котиків,- розповідає Олена Остимчук.

За її словами, є ухвала Львівської міськради про те, що всі горища і всі підвали мають бути відкритими, і коти є частиною екосистеми міста.

Волонтери закликають не закривати підвали і горища, аби дати можливість безпритульним тваринам переночувати, відігрітися і пережити холоди.

Вони наголосили, що в Туреччині тварин-безхатченків впускають погрітися в кафе і магазини, а місцеві жителі приносять для них ковдри.

Влада Львова не планує відкривати притулок для тварин, на який вже витратила 60 тис євро від європейського фонду

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів