У Херсоні в катівнях російські військові фільмували жорстокі тортури людей, - омбудсмен

20:25 17 листопада 2022 р.

Фото до новини

Уповноважений Верховної Ради України із прав людини Дмитро Лубінець вражений масштабами порушень прав людини, які зафіксовані на Херсонщині.

Як передає Укрінформу,  про це він сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону, пише Dailylviv.com.

“Напевно, є різниця навіть з територією Харківської і Київської областей, бо таких масштабів (порушень прав людини - ред.) я ще не бачив. А я відвідував особисто всі катівні у різних областях України. Цей масштаб просто жахливий. ...Таке враження, що (російські військові - ред.) отримують від цього якесь задоволення, коли вбивають та піддають тортурам наших громадян”, - заявив Лубінець.

За його словами, у Херсоні наразі встановлені дві катівні, де піддавали тортурам десятки людей, також є підтверджені факти, що після катувань громадян убивали.

“Я навіть сьогодні спілкувався з хлопцем, якого тримали 45 днів у одному місці і катували. У цей час він бачив, як разом із ним десятки людей зазнавали тортур. Їх били електрикою, металевими трубами, їм ламали кістки, і все це відбувалося на камеру, тобто росіяни все це фільмували”, - заявив Уповноважений.

Він висловив думку, що російські катівні будуть знайдені і в інших населених пунктах, бо це система, яку побудувала рф. “Ця система — це фільтраційний табір, це відкривається військова комендатура і обов'язково при цій комендатурі — катівня, де катують та вбивають саме цивільних”, - заявив він.

Омбудсмен заявив, що у цих катівнях перебували як проукраїнськи налаштовані громадяни, так і люди зі статками, яким пропонували звільнення в обмін на гроші.

“Тобто, це елементарне мародерство, і таке ми теж масово фіксуємо на території Херсонської області”, - сказав він.

Лубінець також наголосив, що на Херсонщині дуже складна гуманітарна ситуація, і закликав направляти сюди гуманітарну допомогу - їжу, засоби відновлення електромережі. "Бо без цього відновити тут більш-менше нормальне життя просто неможливо”, - заявив він.

Російська катівня на Запорізькій АЕС

Залишили інструменти для тортур: на Харківщині знайдено 10 російських катівень, - Президент

Це має бачити весь світ: Президент показав фото масового поховання жертв рф в Ізюмі

Міжнародний кримінальний суд повинен видати ордер на арешт Владіміра Путіна

Мешканців Львівщини закликають фіксувати всі воєнні злочини РФ

У Бучі виявили катівню, яку влаштували солдати путіна у підвалі дитячого санаторію

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів