Росія одержала з Ірану безпілотники далекого радіусу дії, - The Guardian

21:38 12 лютого 2023 р.

Фото до новини

Ці безпілотники призначені для доставки бомб і повернення на базу неушкодженими.

Щонайменше 18 безпілотників були таємно доставлені в Росію після того, як російські офіцери й техніки здійснили спеціальний візит до Тегерана в листопаді 2022 року, де їм продемонстрували повний спектр іранських технологій. Про це повідомила The Guardian, пише Dailylviv.com.

Тоді російська делегація з 10 осіб вибрала шість безпілотників Mohajer-6, які мають радіус дії близько 200 км і несуть по дві ракети під кожним крилом, а також 12 безпілотників Shahed 191 і 129, які також мають ударну здатність повітря-земля. 

Безпілотники Mohajer-6, отримані Росією в листопаді, можуть залишатися в повітрі впродовж шести годин і працювати на електроенергії. Вони можуть нести 40-кілограмові бомби та містять високоточні системи візуалізації й націлювання.

Shahed 129 несе важчий корисний вантаж - 60 кг, але може залишатися в повітрі лише чотири години, тоді як Shahed 191 може літати п'ять годин, несучи 70 кг. Кажуть, що обидва літають за допомогою модифікованого двигуна, спочатку виготовленого в Німеччині. 

На відміну від більш відомих безпілотників Shahed 131 і 136, які активно використовувалися Росією для нальотів цих камікадзе на українські цілі, безпілотники більш високого польоту призначені для доставки бомб і повернення на базу неушкодженими.

Можливо, Росія хотіла отримати більш досконалі безпілотники, які приблизно можна порівняти з турецьким Bayraktar TB2, тому що Україна стала дедалі ефективнішою у знешкодженні менших безпілотників-самогубців, які повинні летіти на низькому рівні, щоб завдати удару.

Москва також намагалася придбати в Ірані балістичні ракети, хоча немає публічних доказів того, що Тегеран погодився їх відправити. 

Відомо, що Іран відправив техніків до Москви, щоб допомогти ввести нові безпілотники в експлуатацію.

Безпілотники були виготовлені на тому самому військовому заводі в центральному місті Ісфахан, який 28 січня був обстріляний ізраїльським безпілотником. 

Очікувалося більше замовлень до передбачуваного ізраїльського удару, який, як вважається, завдав значної шкоди виробництву найсучасніших систем озброєння Ірану, включаючи високоточні ракети та безпілотники.

Офіційні особи США заявили, що вони вважають, що Ізраїль керувався власними проблемами національної безпеки і не намагався втрутитися у війну в Україні.

Росія почала використовувати у війні проти України повітряні кулі, - ПС ЗСУ

Дніпропетровську область атакують шахеди, - начальник ОВА

11 з 12 дронів-камікадзе збито: є влучання на Криворіжжі, - ОК Південь

Увечері в небі над Одещиною збито чотири дрони

Знищено 5 крилатих ракет Калібр та 5 ударних дронів Shahed

Шахед пролетів біля ядерної установки над майданчиком Південноукраїнської АЕС, - Енергоатом

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів