До акції протесту перевізників приєднаються польські фермери. На кордоні у Медиці

21:16 20 листопада 2023 р.

Фото до новини

Страйк польських вантажівок на кордоні з Україною загрожує поширитися на фермерів, які планують приєднатися до протесту на четвертому пункті пропуску.

Про це повідомляє Bloomberg, пише DailyLviv.com.

Блокада, яка почалася два тижні тому, призвела до того, що близько 20 000 транспортних засобів застрягли по обидва боки кордону, що змусило владу в Києві запропонувати допомогу в евакуації водіїв, які застрягли.

Далекобійники з Польщі та кількох східних держав-членів Європейського Союзу стверджували, що тимчасові поступки, введені після вторгнення Росії, створили нечесну конкуренцію з боку України, і хочуть, щоб вони були скасовані.

Нинішня напруженість нагадує конфлікт навколо постачання зерна з України, через який Польща та Угорщина на початку цього року ввели односторонню заборону на імпорт. Вони відбуваються в той момент, коли Україна вже бореться з гальмівним наступом і стикається з сумнівами щодо додаткової фінансової допомоги від ЄС і США.

Читайте також: У кабіні вантажівки знайшли тіло українського водія, який не зміг повернутися додому через блокування кордону

Зі сокирою до українських вантажівок. Як польські блокувальники «регулюють» рух на кордоні (відео)

Близько 100 фермерів з асоціації Betrayed Countryside планують провести триденну акцію протесту на переході в Медиці в четвер, повідомив Bloomberg Лукаш Мартин, один з її організаторів. «Фермери були першою групою, яка постраждала», — сказав він. «Зараз є транспортні компанії, питання в тому, хто буде наступним».

Члени галузевої групи Міжнародного союзу автомобільного транспорту з Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії та Литви звернулися до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн зі закликом переглянути угоду, яка дозволяє лібералізацію руху з Україною, термін дії якої закінчується. у червні 2024 року.

Виконавчий орган ЄС заявив у четвер, що будь-яке повторне запровадження дозволів або квот на автомобільні перевезення з України є юридично неможливим, оскільки це порушить чинну угоду між ЄС і Києвом.

ЄС дозволив українським перевізникам переміщувати вантажі без отримання дозволів для  простішого та швидшого потоку вантажів під час війни.

Читайте також: Через блокування кордону в Україні почнеться дефіцит окремих товарів групи 1-24

Заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач у понеділок, відвідавши пункти пропуску «Рава-Руська» та «Краківець», повідомив у своєму Facebook у понеділок, що на двох пунктах перетину було не більше 15 мітингувальників, які фактично тримають кордон у заручниках.

«Очевидно, що гарантії щодо безперешкодного доступу гуманітарної допомоги та небезпечних вантажів не виконують», – зазначив Деркач. «Ми бачили численні випадки черги з паливними цистернами та гуманітарною допомогою. Ми передали цю інформацію польським колегам і чекаємо на відповідь».

Нинішній протест відбувається в той момент, коли проєвропейські опозиційні партії в Польщі готуються взяти владу після того, як вони отримали парламентську більшість на виборах 15 жовтня. Міністр інфраструктури Анджей Адамчик , який покидає свою посаду, заявив, що закликав Україну відкрити додаткові смуги на їхньому боці кордону, щоб полегшити трафік.

Нагадаємо, сьогодні у польському Ряшеві оголосили про збір допомоги для заблокованих на кордоні українських водіїв.

Читайте також: Екскерівник Львівської митниці оприлюднив список польських перевізників-блокувальників і закликав український бізнес відмовитися від співпраці з ними

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів