У Болгарії підірвали склад боєприпасів, які постачали для ЗСУ

17:35 25 червня 2023 р.

Фото до новини

На складі зброї болгарського бізнесмена Гебрева стався вибух.

Про це написав The Insider, інформує Dailylviv.com.

У Болгарії, поряд з містом Карнобат, стався вибух на складі озброєнь компанії EMKO бізнесмена Аміліна Ґебрева, повідомляє Болгарське телеграфне агентство (БТА). Він постачав зброю в Україну з 2014 року.

Місцеві жителі говорять про «кілька потужних вибухів», які пролунали вночі. Обласне управління МВС у Бургасі підтверджує цю інформацію та зазначає, що постраждалих внаслідок інциденту немає. Наразі об'єкт закрито, впродовж 72 годин буде сформовано групу експертів і слідчих, які з'ясують причину пожежі. Про масштаб збитків поки не повідомляють.

Склад належить компанії EMKO бізнесмена Омеляна Гебрева. Він розташовувався біля чотирьох колишніх армійських казарм. У серпні 2022 року сталася пожежа на іншому складі зброї Гебрева. Тоді бізнесмен заявляв про навмисний підпал і те, що мова про «людську помилку» йти не може.

У 2014 році було підірвано склад Гебрева в Чехії. Тоді The New York Times з'ясувала, що він відправляв в Україну боєприпаси в ящиках, які були позначені як ті, що вирушають до Таїланду.

Раніше The Insider докладно писав, як офіцери ГРУ з військової частини 29155 полювали на Гебрєва, оскільки він був одним з ключових постачальників боєприпасів для України під час російського вторгнення у 2014 році. Після того, як підрив боєприпасів у Чехії не допоміг ГРУ запобігти постачанню зброї, співробітники розвідки спробували вбити Гебрева нервово-паралітичною речовиною.

У 2015 році на Гебрева було скоєно замах. Гебрев (а також його син та один з топ-менеджерів його компанії) були госпіталізовані зі симптомами тяжкого отруєння. Пізніше лабораторія університету Гельсінкі, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла встановити сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до сім'ї «Новачка».

ЗСУ бракує снарядів радянського взірця - WP

Уже й Болгарія передасть Україні танки, артилерійські установки і боєприпаси

У Болгарії - масова хода на підтримку України (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів