Норматив прибуття на пожежу - до 20 хв: на Львівщині не до всіх населених пунктів рятувальники можуть доїхати вчасно

14:33 13 грудня 2021 р.

Фото до новини

Від початку року в Львівській області зафіксували понад 3500 тисячі пожеж. Здебільшого, вони виникали в житлових приміщеннях. Унаслідок нещасних випадків загинули 74 людини. Про це сьогодні повідомили під час брифінгу щодо пожежної безпеки.

Про це йшлося на брифінгу у Львівському пресклубі, повідомила пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com.

З настанням осінньо-зимового періоду збільшилась кількість пожеж в житловому секторі. За останній тиждень на території області пожежі забрали життя чотирьох людей. Разом з цим, будь-яка пожежа спричиняє великі матеріальні збитки, як державі, так жителям області.

Основними причинами пожеж рятувальники називають:

    необережність під час куріння;
    коротке замикання електромережі;
    необережне поводження з відкритим вогнем.

«Зважаючи на велику територію Львівської області, не до усіх населених пунктів рятувальники мають змогу доїхати вчасно, адже прибуття до місця виникнення пожежі за нормативами має складати не більше 20 хв. Саме тому в області продовжують створювати підрозділи місцевих та добровільних пожежних команд, надалі проводять інформаційну кампанію, щоб пояснити населенню про важливість функціонування в межах їхнього села чи містечка такої команди. Нагадаю, що 24 населені пункти Львівщини залишаються поза межами оперативного прибуття рятувальників», - наголосив начальник ГУ ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін.

До слова, в області створені 43 підрозділи місцевих та добровільних пожежних команд. З-поміж них за 2021 рік вдалося відкрити ще чотири. Як зазначив пан Кагітін, у цю п’ятницю, 17 грудня, в області розпочне працювати ще одна місцева пожежна команда. Станом на зараз в користування місцевих пожежних команд передали близько 35 автомобілів для ліквідації надзвичайних ситуацій.

В області діє комплексна Програма «Безпечна Львівщина», яку розробили в департаменті з питань цивільного захисту Львівської ОДА. За нею, громади, які зацікавлені створити на своїй території пожежну команду будуть співфінансуватись з обласного бюджету.

«Як свідчать показники, у порівняння з минулим роком кількість виникнення пожеж з летальними наслідками за осінній період збільшилась. Найуразливіша категорія населення – пенсіонери, котрі не завжди мають змогу привести до ладу свої помешкання, перевірити стан справності електро- та газоприладів. Часто причинами виникнення таких пожеж стає необережне користування технічними засобами через антисанітарний спосіб життя чи вживання алкогольних речовин», - повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту ЛОДА Ігор Туз.

Наближаються новорічні свята. У кожній домівці запалюють вогники, прикрашають гірляндами ялинки. Наголошуємо! Не купляйте неперевірені речі без сертифікатів. Збережіть своє життя!

«Було б добре, якби в територіальних громадах організувати добровільні групи, які б завітали до тих людей, котрі найбільше потребують уваги – до пенсіонерів, людей з інвалідністю, щоб перевірити їхні будинки на предмет можливих джерел виникнення пожеж і тим самим унеможливити їх», - додав Ігор Туз.

Основними медичними наслідками пожежі є термічні опіки та отруєння продуктами горіння. Симптоматика отруєння: біль в голові, нудота, блювота, судоми, втрата свідомості. Першочергово потерпілий потребує доступу до свіжого повітря. А також необхідно одразу викликати медиків.

«Пункти базування екстреної медичної допомоги у Львівській області потрібно збільшувати. Станом на зараз таких підрозділів є 80, однак нашу мережу будемо розширювати. В критичній ситуації час доїзду до потерпілого має складати орієнтовно 10 хвилин, а у випадку екстреної – до 20», - розповів завідувач станції екстреної медичної допомоги Львова Ярема Качмар.

Важливо вміти надавати першу медичну допомогу ще до приїзду медиків. Отож, при термічних опіках варто: усунути контакт з вогнем, обробити рану прохолодною водою (в жодному випадку не потрібно використовувати лід чи жирні речовини, такі як крем), за можливості накласти на рану стерильну пов’язку, дати потерпілому знеболювальне (Парацетамол чи Ібупрофен).

У Львові горить видавництво Високий Замок

Гасили цілу годину: у пожежі на Львівщині згоріла жінка

Нічна пожежа в п'ятиповерховому будинку у Львові: загинув мешканець, врятовано 10 людей

На Львівщині у пожежі загинув 45-річний чоловік

У Львівській області власник будинку загинув у вогні перед світанком

Двоє загиблих у ранковій пожежі на Львівщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів