Козицький повідомив про силу землетрусу на Львівщині

12:15 10 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Учора ввечері мешканці Львівщини у різних районах могли відчути невеликий землетрус.

Про це повідомив начальник ЛОВА Максим Козицький, пише Dailylviv.com.

"Поспілкувався зі сейсмологом з 50-річним досвідом – Романом Пронишиним. Фахівець каже, те, що землетрус в районі міста Гуменне у Словаччині відчули і жителі Львівської області – велика рідкість. Востаннє таке було ще у 1778 році. 

Більша ймовірність для нашої області – відчувати землетруси зі зони Вранча (Румунія). Найсильніші поштовхи, які доходили до Львівщини як наслідок землетрусу у цій зоні були у березні 1977 року, тоді у нас фіксували до 4-5 балів за 12-бальною шкалою MSK-64. 

Учорашній землетрус у нас відчувався суттєво слабше. Експертам треба провести ще низку досліджень, щоб сказати точно, але попередньо це було не більше, ніж 2,5 бали. 

Пан Роман пояснює, землетруси на нашій планеті трапляються часто. Вони мігрують. Сейсмологи не можуть спрогнозувати, де точно буде наступний, але вони постійно спостерігають за сейсмічно активними зонами. 

За словами спеціаліста, ми живемо у відносно спокійній зоні. На території нашої області землетрусів, потужніших за 5 балів, практично не фіксували",- зазначив Козицький.

Начальник Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив про землетрус на Закарпатті.

"Поштовхи були відчутні майже по всій території регіону. Співробітники ДСНС здійснюють перевірку щодо можливих ушкоджень інфраструктури та житлових секторів", - зазначив Микита.

О 22.19 начальник Закарпатської ОВА доповнив попередні повідомлення: "За оперативною інформацією екстрених служб та згідно з доповідями чергових, усі обʼєкти критичної інфраструктури без ушкоджень, працюють у штатному режимі.

За інформацією відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України, епіцентр землетрусу – в селі Нова Келча (Словаччина). Магнітуда 5 балів. Час – 21:23.

На лінію 101 надійшло 15 повідомлень від населення про поштовхи, без негативних наслідків".

Нагадаємо, учора стався руйнівний землетрус в Афганістані на кордоні з Іраном.

6 лютого цього року в Туреччині стався потужний землетрус, постраждали тисячі людей. Ефект двох землетрусів у Туреччині становив 500 атомних бомб за 105 секунд.

Також у Румунії 14 лютого знову стався землетрус магнітудою 5,7 бала за шкалою Ріхтера.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів