На війні змінився характер поранень, - лікар медроти 80-ї бригади зі Львова

12:08 10 липня 2022 р.

Фото до новини

Майже всі поранення тепер - від артилерійських снарядів і ракетних систем залпового вогню. Є бійці, які з початку війни отримали вже третє поранення, і повернулися у підрозділ.

Лікар медроти 80-ї бригади Андрій розповів про характер поранень на полі бою. Про це написано на сторінці 80 окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, інформує Dailylviv.com

Андрій - лікар медроти 80-ї бригади. До війни він працював хірургом у Львові. Планові операції, спокійна робота. Коли почалось повномасштабне вторгнення росії, відправив сім’ю закордон, а сам пішов у військкомат.

«Багато з нас, зокрема я - мобілізовані люди, які тримали автомат багато років тому на військовій кафедрі. Тобто, не маючи спецпідготовки, ми зараз виконуємо все те, що мали би робити бойові медики, працюємо віддано, забули про вихідні. Я не знаю коли субота, коли понеділок. Ми працюємо постійно: вночі, то - вночі, вдень, то - вдень, 24/7, так - 24/7».

«Буває, що вдень ми забираємо з передової по 10-15 військовослужбовців. Ти стоїш на точці евакуації і щохвилини можуть привезти тобі 300-го хлопця. Ти в постійній невизначеності, що це буде – грудна клітка, живіт, голова; постійно на адреналіні».

«Евакуація з лінії фронту йде в два етапи. З "нуля" привозять бойові медики. Ті, що на батальйон працюють, інші - стоять в другій лінії, в точці евакуації. Забирають поранених, стабілізують, надають первинну хірургічну допомогу і евакуюють в госпіталь».

"Автомобілі медиків прошиті кулями та осколками. Самі вони втомлені, але впевнені у собі".

«Ми ввесь час перебуваємо на першій лінії фронту. Наші медики, фельдшери ризикують своїм життям, бо працюють фактично на нулі, там, де прилітає постійно: артилерія, гради, міномети, касетні боєприпаси. Медики фактично так само в небезпеці, як передовий воїн. Ми не обладнані броньованою технікою».

«У першій фазі війни в нас частіше траплялись кульові поранення, йшов ближній бій з кулеметами, автоматами. Зараз я давно не бачив кульових поранень. Практично всі - від артилерійських снарядів, РСЗВ і таке подібне»

«Найбільш поширене ураження наших військових - акубаротравма (контузія) – це, коли поруч з військовим пролітає міна, або снаряд. За рахунок вибухової хвилі уражається 90 відсотків всіх військових».

«При контузіях особливо нічим не допоможеш. Єдине, коли ти чуєш «прильот», вчасно треба сховатись в бліндаж, чи окоп».

"Виживання військового залежить передорвсім від швидкості евакуації. Та перед цим боєць, або його побратим повинен вміти надати першу допомогу".

«Перше, що бійці мають мати в своїй аптечці - це турнікети, не один, а мінімум два в розгорнутому вигляді. Ми проводимо в підрозділі тренінги, як їх застосовувати. Має бути перев’язуючий матеріал, знеболююче обов’язково, тобто зважати, що деякий період доведеться чекати евакуації».

Рівень медичних знань бійців, що на початку війни, що зараз кардинально відрізняється, каже медик Андрій. Та найбільше надихає бойовий дух військових 80-ї бригади.  

«У нас були бійці, які з початку війни отримали вже третє поранення. Отримали поранення, пройшли короткий курс реабілітації, повернулись у підрозділ і так кілька разів. Ці люди - просто непереможні».

Артилерійський рекорд львівських десантників (відео)

Львівські артилеристи показали свою роботу на Луганщині (відео)

Артилерія Галицької армії була найліпшою у Східній Європі, – історик

Бригада тероборони зі Львівщини прощається з бойовим медиком

Львівські десантники збили російський броньований штурмовик: чим приземлили

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів