Червоноградська дільниця АТ "Львівгаз" масово штрафує споживачів. Львівгаз обіцяє службову перевірку

13:57 23 січня 2021 р.

Фото до новини

Червоноградська дільниця АТ "Львівгаз" з 20 січня розпочала масово виписувати багатотисячні штрафи споживачам під приводом "втручання в газовий лічильник". Львівгаз запевняє, що все відбувається законно і обіцяє службову перевірку.

Про такі дії газовиків у Фейсбуці написав голова правління громадського руху "Європейське місто" Богдан Рабешко, пише DailyLviv.

Йдеться про мешканців колишніх Радехівського, Сокальського, Кам'янко-Бузького районів.

- Процес штампування масових штрафних санкцій під приводом "втручання в газовий лічильник" відбувається в авральному режимі. Штрафи зашкалюють - від пяти до десятків тисяч гривень. Люди, які не знали, на що обернеться приїзд до них газовиків, виходили з онлайн засідання в шоці та зі сльозами на очах. І нікого не цікавить: "А як пенсіонери, яких обклали даниною в десятки тисяч гривень кожного, мають оплатити ці штрафи при пенсіях в кілька тисяч гривень? Продати житло? Взяти кредити?- написав Богдан Рабешко.

Він розповів, що під приводом "коронавірусних обмежень" засідання комісії Львівгазу з розгляду актів про порушення тепер відбуваються в програмі "ZOOM".

- Під'єднали в газконторі у Червонограді і за хвилинку у центральному офісі Львівгазу у Львові виписали "лист щастя". І начхати на грубі порушення газінспекторами норм кодексу ГРС - підкоряйся і плати! А щось не подобається - іди в суд,- зазначає Богдан Рабешко.

Правозахисник наголосив, що за останні три дні отримав масу повідомлень і дзвінків з цього району і всі - однакові: "Нас Львівгаз тероризує. Це - рекет! Допоможіть! Як ми це оплатимо?"

Ось лише кілька з таких типових листів-звернень:

"Доброго дня! Потрібна ваша допомога! Будь ласка, ви б могли нам допомогти, так як ми - малозабезпечена сім'я, у нас взяли лічильник на повірку і виявили порушення, але до лічильника ніхто доступу не мав. А виявили пошкодження заводської пломби. І нарахували за експертизу 2000 тис і штраф 12000 тис".

"Доброго дня! Допоможіть мені! Наклали сьогодні в Червонограді штраф 14 тисяч гривень! Нібито за втручання в газовий лічильник. Був я присутній на цій, так званій, експертизі на Золотій у Львові. Там сиділи три інспектори за пляшкою коньяку. Відкрили мій лічильник, подивились на нього і сказали, що я крав газ. На моє зауваження, що вони мають лічильник перевірити на спеціальному обладнанні, вони махнули рукою і сказали, що скло подряпане, а тому, значить, було втручання. На всі мої зауваження вони не реагували - взяли і написали акт про втручання. Що це за експертиза? Згідно з нею, я тепер маю сплатити 14 тисяч! Допоможіть!"

"МІй лічильник в серпні зняли на повірку, а через три тижні газівники повернулись і сказали, що хочуть виписати акт про порушення. Але просили, щоб я підписав акт про порушення тритижневої давності. Нічого не підозрюючи, підписав акт заднім числом. Пізніше я зрозумів, що мене розвели. Про засідання комісії в Червонограді, яке мало бути вчора, був повідомлений сьогодні... Мені сказали по телефону, що тепер маю оплатити 11 тисяч."

Львівгаз оперативно відреагував на пост Богдана Рабешка у Фейсбуці:

"Інформуємо вас та ваших читачів, що всі випадки демонтажу лічильників працівниками АТ "Львівгаз" документуються, також складаються відповідні акти в присутності споживачів.

Лічильники після демонтажу упаковуються в пакети та пломбуються для доставки та перевірки до метрологічного центру.

Якщо в ході перевірки під відеофіксацію виявлено підозру на втручання в прилад обліку - його передають на експертизу. Про що також інформують споживача.Документи та рішення з усіх комісій також є в наявності.

Якщо у вас є інформація щодо порушень будь-яких процедур, будь ласка, надайте їх, і ми проведемо службову перевірку. Обов'язково повідомимо про результати публічно".

З досвіду Богдан Рабешко знає, як споживачеві важко довести, що лічильник пошкодив не він, а самі газовики, коли знімали прилад.

"Вони можуть легенько розбити скло, порушити пломбу, ніхто ж не знає, що з тим лічильником роблять, поки везуть на експертизу; Споживачі здебільшого не знають, що коли виписують акт про порушення, демонтований лічильник мають ставити в пакет і опечатувати пакет пломбою. Натомість газовики часто просто забирають лічильник, а потім людині виписують величезний штраф".- коментує ситуацію правозахисник і радить писати скарги в Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Найближчим часом вона пообіцяла перевірити скарги споживачів на порушення АТ "Львівгаз.

15 тисяч скарг на приведення газу до “еталону”. Нацкомісія перевірить облгази (відео)

П'ять способів перешкодити споживачам газу перейти до нового постачальника

Антимонопольний комітет розпочинає справи щодо газопостачальних компаній через завищені ціни на газ для населення

300 планових перевірок і позбавлення ліцензій готує облгазам і збутовикам НКРЕКП (відео)

Пенсіонер поскаржився на Львівгаз у НКРЕКП за вигаданий борг - їде перевірка з Києва

НКРЕКП проведе позапланову виїзну перевірку АТ Львівгаз за зверненнями двох мешканців


 

 


Відео:

dailylviv.com

 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів