486 підписів зібрано під двома петиціями за демонтаж пам'ятника Моцарту у Львові. Потрібно тисячу

12:20 2 вересня 2021 р.

Фото до новини

На збір підписів під першою петицією, яка вимагає скасувати рішення виконкому про встановлення пам'ятника Ксаверу Моцарту, сину великого Моцарта, залишилося 3 дні. Іншу петицію, яка вимагає демонтажу пам'ятника, можна підписувати ще 57 днів.

Першу петицію було подано до Львівської міськради ще 7 липня 2021 року. Її автором є депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт, пише Dailylviv.com

"Просимо підтримати електронну петицію до Львівської міської ради стосовно скасування Рішення виконавчого комітету ЛМР № 331 від 29. 04. 2021 р. «Про встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака) для відзначення 230 – річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на пл. Є. Маланюка»,- написав депутат.

"Проблема в тому, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту пропонують встановити на площі Євгена Маланюка – українського письменника, культуролога-енциклопедиста, публіциста, літературного критика, сотника Армії Української Народної Республіки. І зараз, в часи Незалежності України, Львівська міська рада пропонує перейменувати площу названу його іменем, на площу Музики.

Без сумніву, алегорична скульптурна композиція Франца Ксавера Моцарта може бути встановлена у Львові, якщо це підтримає громадськість, у відповідному місці – але не саме на тій площі, яка носить ім’я українського Генія.

Обурює також факт, що за визначенням «алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака)» виконавчий комітет старається приховати те, що насправді іде мова ні про яку «композицію», а про спорудження пам’ятника, чого і не приховує його замовник – громадська організація «Львів. Моц. Арт. 3». Це робиться з метою уникнення конкурсу на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника, оскільки, відповідно до п. 3.4 спільного Наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури і Міністерства культури і мистецтв України від 30.11.2004 № 231/806 «Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам’ятників і монументів», після прийняття місцевими органами виконавчої влади рішення про спорудження пам’ятника місцевого значення, управління культури обласної державної адміністрації повинно провести конкурс на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника",- написав Володимир Квурт.

Але ця петиція до початку публічного скандалу довкола уже встановленого і урочисто відкритого 26 серпня пам'ятника Ксаверу Моцарту набрала не більше ста підписів з 500 необхідних для розгляду в ЛМР.

Після відкриття пам'ятника і появи нової петиції, яку ініціювала мисткиня Наталія Криничанка, львів'яни почали підписувати і стару, і нову петиції.

Нагадаємо, мисткиня написала: "Вимагаю перегляду законності встановлення даної скульптури і демонтажу як такої, що спотворює історичний та мистецький простір Львова".
 
Сьогодні під петицією Володимира Квурта є 294 підписи, аде до закінчення їх збирання залишилося лише 3 дні.

Під документом Наталії Криничанки - 190 підписів і 57 днів - на збирання ще 310-ти, необхідних для розгляду петиції у Львівській міськраді.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів