ФІФА дезорієнтували: у Львові не було нацистської символіки

09:33 27 вересня 2013 р.

Фото до новини

На міжнародному рівні в жодній державі світу не було на офіційному рівні засуджено дії ОУН і УПА, як не було засуджено Бандеру і Шухевича.

Сергій Пархоменко для champion.com.ua:

Над збірною України нависла загроза позбавлення 3-х очок у відбірній групі на Чемпіонат Світу-2014 року, що саме по собі практично позбавить її шансів поїхати на Мундіаль. Приводом до цього є моніторинг організації ФАРЄ - FARE (Football against rasism in Europe), в якому нам інкримінується вивішення львівськими фанатами під час матчу Україна-Сан-Марино на стадіоні "Арена Львів" ніби-то нацистської символіки.

В цьому звіті зібрано символіку, які вивішують ультра-праві фанатські угруповання в Європі під час футбольних матчів. До її переліку потрапили червоно-чорний прапор, під яким воювала Українська Повстанська Армія, Галицький лев, який експерти ФАРЄ назвали офіційним символом дивізії СС "Галичина", зображення лідера ОУН (бандерівської) Степана Бандери та Головного командира УПА Романа Шухевича.

Саме ці атрибути символіки ФАРЄ було охарактеризовано як "нацистські" і за їх використання пропонується ФІФА покарати збірну України позбавленням очок.

Втім, ФАРЄ, основною задачею якої є боротьба з пропагандою расизму і національною дискримінацією, не надає фактів, що вказують на прив’язку означеної символіки і зазначених історичних постатей до злочинів проти інших націй і зв'язок з нацистським режимом.

Якщо розібратися, то вийде, що включення символіки українських націоналістів є хибним і базується не на засадах європейського права.

Отже, по порядку:

Червоно-чорний прапор ОУН-УПА та очільники українського визвольного руху Роман Шухевич і Степан Бандера

Пов’язувати цю символіку і цих осіб з нацизмом та злочинами гітлерівського тоталітарного режиму не можна з наступних причин:

- Під час Нюрнберзького трибуналу, який давав оцінку і виносив вирок злочинам нацизму та їх організаторів, ОУН і УПА не були включені до переліку організацій та структур, що співпрацювали з гітлерівським режимом, отже, прив’язувати ці структури та їх керманичів до нацизму є, з правової точки зору, недоцільно.

- На міжнародному рівні в жодній державі Світу не було на офіційному рівні засуджено дії ОУН і УПА, як не було засуджено Бандеру і Шухевича.

- За українським законодавством керівників українського визвольного руху та структури ОУН і УПА визнаються борцями за незалежність України. Це вказано в Указі третього президента України Віктора Ющенка, якого в силі залишив Вищий адміністративний суд і якого не відміняли жодним указом чинної влади.

Таким чином навіть ФФУ не має правових підстав забороняти використання зображень Шухевича та Бандери і червоно-чорного прапору під час футбольних матчів.

Галицький лев

На світлині ФАРЄ з переліком нацистських символів і в описі цих символів значиться і Галицький лев – золотий лев з трьома коронами в середині трикутного щита на синьому тлі. Цей лев ніби то є частиною символіки дивізії "Галичина". Цей геральдичний символ хоча і, дійсно, використовувався як шеврон вищеозначеної дивізії, але на початках був нічим іншим, як гербом Галицько-Волинського князівства і в різні часи використовувався в геральдиці з певними модифікаціями як герб Львова та герб Галичини.

На банері футбольних фанів із зображенням лева не фігурують жодні інші деталі, які вказують на те, що це саме збільшене зображення нашивки дивізії "Галичина", так само як саме словосполучення "Дивізія Галичина" на банерах не значиться.

Означена символіка не перебуває в Україні в списку заборонених, так само вона не є забороненою в інших державах і з точки зору європейського права не відноситься до нацистських символів.

Щодо забороненої в європейській юридичній практиці нацистської символіки, то тут в першу чергу треба посилатися на досвід Німеччини, в якій Карним кодексом статтею 86а є детальний її перелік. В цьому переліку значаться символіка НСДАП та похідні від неї, зокрема – нацистська свастика, Кельтський хрест, Сонячний хрест, логотип Ку-клукс-клану, Вольфсангель, Руна Одал - Символ СА, Дві руни Зіг — символ СС, Мертва голова — символ 3-ї танкової дивізії СС "Тотенкопф", символіка повітряного крила Kampfgeschwader 54, Військовий прапор 1933–1935, Військовий прапор 1935–1938, Військовий прапор 1938–1945, прапор командувача ВМС (1933), службовий прапор 1933-1935 та службовий прапор 1935-1945.

В цьому переліку нема жодної згадки про символіку, вивішену під час матчу збірної України у Львові. Так само нацистська символіка заборонена для використання в Російській Федерації, але в тамтешньому УПК нема переліку заборонених до використання символів. Так саме нема цих символів, як і самого переліку в тексті Резолюції ООН "Про героїзацію фашизму".

Таким чином, не існує жодного документу в системі міжнародного права, який би визначав перелічену ФАРЄ символіку під час матчу Україна-Сан-Марино як "нацистську", "фашистську" тощо.

Дуже не хотілося б бачити в цій ситуацій спортивне або політичне замовлення проти України з боку третьої сторони (а така сторона, певно, є). Сподіваємося, висновки моніторингу ФАРЄ – це просто некомпетентність експертів цієї організації. А керівництву ФФУ просто необхідно апелювати до норм європейського права, щоб довести безпідставність звинувачень ФІФА на адресу українського футболу. А як не вийде у футбольних чиновників самотужки – то підключати державне керівництво. Адже, як відомо, страждає футбол – страждає імідж України на міжнародній арені. І не лише на спортивній міжнародній арені.

Нагадаємо, що громадське об’єднання «Друзі Динамо (Київ, Україна)» та громадське об’єднання «Завжди Вірні (Львів, Україна)», закликали у відкритому листі до президента ФІФА Йозефа Блаттера «не виносити поспішних рішень на підставі звіту організації, компетентність якої стосовно української історії та української символіки викликає величезні сумніви». Повідомлялося також, що перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко інформував про порушення, зафіксовані спостерігачами міжнародної організації «Футбол проти расизму в Європі» («FARE») 6 вересня під час матчу збірних України та Сан-Марино на «Арені Львів».

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів