Зміна клімату: у найближчі 30-50 років Західна Україна буде аграрним клондайком

19:30 1 серпня 2021 р.

Фото до новини

Такий прогноз зробив президент Українського клубу аграрного бізнесу на підставі майбутніх кліматичних змін в Україні.

За останні 100 років середня температура повітря в Україні піднялася на 1,2 градуса. Це трохи більше ніж в середньому у світі, там підвищення становить 1,1 градуса.

Міжурядова група експертів з питань змін клімату розглядає три сценарії, залежно від того, наскільки ефективно людство буде протидіяти змінам клімату.

Експерти, з якими поспілкувалась BBC News Україна, пише Dailylviv, сходяться на тому, що найбільш реальним виглядає другий сценарій, за яким до 2100 року середня температура на Землі зросте не більше ніж на 2-2,5 градуса.

Але є і зовсім песимістичний сценарій, який також виглядає реальним, - що температура до 2100 року зросте на 3-4 градуси.

При чому, що північніше, то швидше зростатиме температура повітря, застерігають кліматологи.

За найбільш імовірного сценарію, у найближчі 50-100 років клімат в Україні ставатиме все більш сухим, прогнозують експерти.

Високотемпературні, сухі повітряні маси будуть надходити з колишніх степів Прикаспію, які перетворюються на пустелі й напівпустелі. Поступове опустелювання повзтиме з південного сходу України на північний захід.

Воно принесе спекотне, а головне сухе літо.

Зими загалом також стануть дещо теплішими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично надходитимуть аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами.

Клімат ставатиме все більш непередбачуваним, буде все більше аномальних явищ, каже Ірина Ставчук, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів з питань європейської інтеграції.

Клімат в Україні однозначно зміниться, але на клімат якої країни він буде подібним?

Це може бути більш волога Італія чи Греція або більш посушлива Іспанія чи навіть Ізраїль.

Але радіти і готуватись висаджувати оливкові чи апельсинові гаї не варто, застерігає президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса.

Зважаючи на більш континентальний клімат і досі холодні зими, він радить рівнятися на Австралію та технології, які вона використовує.

"В Австралії йдеться про пшеницю, подекуди ще ячмінь та олійні, з цього треба виходити Україні", - каже експерт.

У 2020 році майже весь урожай на півдні знищила посуха, коли протягом 60 днів трималася спека - понад 30 градусів тепла.

Фактично вся смуга знаменитих українських чорноземів потрапляє в зону "ризикованого землеробства".

"Де-факто на півдні України, крім соняшника і озимої пшениці, нічого особливо вже й не виростиш, - каже Ліссітса. - У майбутньому Україна не зможе вирощувати сою, важко буде вирощувати ріпак та кукурудзу, а це наша основна експортна культура".

Навіть таку національно чутливу для України культуру як буряк, в тому числі цукровий буряк, зміни клімату вже витісняють на Західну Україну. Ця вологолюба рослина не витримує нової спекотної і посушливої погоди влітку.

"Якщо раніше на території Львівської області та Прикарпаття ніхто не думав вирощувати цукровий буряк чи соняшник, то зараз ці культури виростають. Я думаю, в найближчі 30-50 років Західна Україна буде клондайком аграрного розвитку країни", - додає він.

Львівщина - четверта за виробництвом морозива. Якому надають перевагу

На Львівщині нарубали лісу на 20% більше, ніж торік

На Львівщині зареєстровано 38 суб’єктів племінної справи у тваринництві: буде ще 4

700 грн за рака: у Львівській області заборонили ловити раків

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів