Риба не витримує: Добротвірська ТЕС заявила, що має право нагрівати воду вище 45 градусів

10:37 26 липня 2021 р.

Фото до новини

Причиною мору усієї риби у річці Західний Буг стало те, що ТЕС спустила надто гарячу воду у водосховище, заявляють екоінспектори, яких не впускають на територію Добротвірської ТЕС.

Загибель риби у Добротворі: ТЕС скидає гарячу воду у водосховище, - під таким заголовком Dailylviv розповів про те, що для зупинення екологічно небезпечної ситуації, яка склалась на водосховищі, обласна влада звернулася до правоохоронців.

У Департаменті екології та природних ресурсів Львівської обласної державної адміністрації відбулось з цього питання засідання Комісії з питань екології, природних ресурсів та агропромислового розвитку Громадської ради при Львівській ОДА, повідомило управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області.

На цю публікацію відреагували у ДТЕК Добротвірська ТЕС і надіслали для Dailylviv роз'яснення (подаємо його у скороченому варіанті):

"13 липня 2021 р. у вечірній час представниками Державної екологічної інспекції у Львівській обл. та Управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області проведено експрес-дослідження проб води на визначення температури та вмісту кисню у воді поруч із Добротвірською ТЕС.

Згідно з технологічними процесами Добротвірська ТЕС для охолодження відпрацьованої пари використовує води технічного Добротвірського водосховища. Після охолодження циркуляційна вода потрапляє в загальний скидний басейн, де інтенсивно перемішується та потрапляє у технічні канали №1 та №2.

Технічні канали – це гідротехнічні споруди для транспортування циркуляційних (теплообмінних) вод у Добротвірське водосховище, яке своєю чергою є технічною водоймою, призначеною для охолодження циркуляційних вод. Температура циркуляційної води у технічному каналі №2 в місці скиду у водосховище та безпосередньо на прилеглій акваторії водосховища може перевищувати природні температури води на 10-15◦С - за Правилами експлуатації Добротвірського водосховища, затвердженими Державним агентством водних ресурсів України.

Відповідно до замірів хімічної лабораторії Добротвірської ТЕС температура води р. Західний Буг на вході у водосховище 13.07.2021 р. становила 29-30◦С. Також важливим фактором є температура повітря навколишнього середовища, яка становила 34-36◦С в тіні впродовж тижня.

13 липня на ДТЕК Добротвірській ТЕС працювали енергоблоки № 7 та №8, турбогенератори ТГ-5 та ТГ-6. Все обладнання працювало за графіком навантаження. Порушень технологічного процесу чи позаштатних ситуацій у роботі обладнання ДТЕК Добротвірська ТЕС 13 липня 2021 року не було".

Якщо Державне агентство водних ресурсів України затверджує для Добротвірської ТЕС таку високу температурну маржу, то до кого офіційно має тепер апелювати управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області, щоб у спеку рятувати рибу від загибелі?

Нагадаємо, що 13 липня мешканці селища Добротвір зафіксували масовий мор риби у річці Західний Буг. Інспектори визначили, що це сталося через високу температуру води, яка перевищувала 40 градусів. Начальник обласної екологічної інспекції Роман Дасюк розповів Суспільному, що причиною мору усієї риби стало те, що ТЕС спустила надто гарячу воду у водосховище. І один із двох каналів був закритим.

"Наші інспектори встановили перевищення температурного режиму. Нещодавно ми заходили з перевіркою, принаймні була спроба зайти з перевіркою на Добротвірську ТЕС, але нас не допустили. Це вже черговий раз, не перший рік, коли нас не допускають на Добротвірську ТЕС. З яких причин – не знаємо", — каже Роман Дасюк.

Селище Добротвір розташоване за 7 кілометрів від Добротвірської теплоелектростанції та за 55 — від Львова.

Добротвірська ТЕС належить компанії ДТЕК Рината Ахметова. 

Сьогодні починають патрулювання Торфовища Білогорща: порушників штрафуватимуть на 170 тис грн

На Львівщині рибалка витягнув з озера золотого карася, який занесений до Червоної книги

На Львівщині чоловік виловив причорноморського вирезуба з Червоної книги

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів