Понад 100 років частина земель України буде непридатна для сільськогосподарської діяльності

14:29 13 березня 2023 р.

Фото до новини

Боєприпасами і шкідливими речовинами в Україні вже може бути забруднена майже третина площ.

Про це повідомив Центр громадського моніторингу та контролю, пише Dailylviv.com.

Вже цієї весни українські аграрії засіюватимуть на чверть менше земель, ніж до повномасштабної війни. Такі підрахунки озвучили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України. Основна причина – окупація та замінування полів. На врожайність тепер впливатиме не лише кількість, але й якість аграрних земель. Бо ж навіть на звільнених від росіян та, згодом, від боєприпасів, територіях, ґрунти – вже зіпсовані. 

Кожен снаряд, міна чи авіабомба, що впали на українську землю, залишають у грунті важкі метали, сірку й азот. У Держекоінспекції підрахували, що лише за перші 10 місяців повномасштабної війни небезпечними речовинами росіяни забруднили площу, що є більшою за територію Великої Британії. 

Загалом, за підрахунками Української природоохоронної організації, боєприпасами та шкідливими речовинами в Україні може бути забруднена майже третина площ. Вже зараз на деяких ділянках фронту вміст у ґрунтах важких металів - таких як мідь, свинець, кадмій, хром - у 25 разів перевищує норму. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Одеса повідомила Лоріна Федорова, експертка зі сталого сільського господарства ГО “Екодія”. 

Екологи зазначають, що шкідливі речовини з ґрунту надалі потраплятимуть і у підземні води та безпосередньо у врожай. Що позначатиметься на здоров'ї споживачів таких продуктів. 

При Державній екоінспекції створили спеціальну робочу групу, яка оцінює шкоду, завдану природним ресурсам і розробляє методи її ліквідації. 

За підрахунками Київської школи економіки, вартість обстеження та розмінування постраждалих від війни земель дорівнює $436 млн. А вартість рекультивації земель з пошкодженим родючим шаром ґрунту - майже $40 млн. На цей процес можуть знадобитись десятиліття. 

Основний метод відновлення ґрунтів – так звана “консервація”, тобто полишення будь-якої діяльності на цій території, доки земля природним способом не відновиться. Однак, частина земель буде непридатна для ведення сільськогосподарської діяльності понад 100 років, заявила Лоріна Федорова. 

“Є такі ділянки, які неможливо відновити технологічно – це буде занадто дорого, економічно недоцільно”, – резюмувала експертка.

З досвіду Франції: після Першої світової війни там через 10–20 років повернули велику частину сільськогосподарських земель з консервування, але якась частина їх законсервована і досі, через понад 100 років після закінчення війни, зазначила Лоріна Федорова. 

Порахували суму шкоди, яку Росія завдала Львівщині ракетними ударами

За час війни Україна втратила 60 тисяч га лісів

Росія чинить екоцид: у Львові розповіли, як воєнні дії позначаються на довкіллі в Україні (відео)

Росія перетворила родючі чорноземи України в найбільш забруднені вибухівкою землі у світі

Скільки жителів України нарікають на сміття чи на шкоду довкіллю від ракетних ударів, - дослідження

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів