Завтра у Львові розпочинають суд над Медведчуком: йому загрожує до 15 років тюрми

22:39 22 червня 2022 р.

Фото до новини

Личаківський райсуд Львова починає розгляд обвинувачень проти Віктора Медведчука у державній зраді та розграбуванні національних цінностей. Куму Володимира Путіна загрожує до 15 років тюрми.

Личаківський районний суд Львова у четвер, 23 червня, проведе підготовче засідання у кримінальній справі за обвинуваченням народного депутата Віктора Медведчука у державній зраді та розграбуванні національних цінностей на окупованих територіях. Про це DW розповів суддя-спікер суду Григорій Жовнір, який головуватиме на засіданні, пише Dailylviv.com.

Як пояснив суддя Жовнір, йдеться про кримінальну справу, про завершення розслідування якої Офіс генерального прокурора оголосив в травні. За нею ж Віктора Медведчука вперше помістили під домашні арешт у травні 2021 року.

Самого Віктора Медведчука у Львів не привезуть - він перебуває під вартою у ізоляторі СБУ в Києві. У засіданні він братиме участь за допомогою відео-зв'язку з приміщень Київського апеляційного суду, пояснили DW у Личаківському райсуді.

"Глибокі" звинувачення

Один із трьох епізодів, на яких ґрунтується обвинувачення - історія нафтогазового родовища "Глибоке", що починається у 30 кілометрах від узбережжя Керченського півострова. У 2012 році дозвіл на розвідку цього родовища від української влади отримала компанія "Нові проєкти" - з раніше оприлюднених матеріалів відомо, що слідство вважає її пов'язаною з Віктором Медведчуком.

Після анексії Криму Росією, "Нові проєкти" перереєструвалися на півострові і переоформили ліцензії на розвідку шельфу за російським законодавством, таким чином, допомагаючи РФ у підривній діяльності проти України і розгарбуванні національних цінностей, наполягають слідчі та прокурори. Останнє трактується Кримінальним кодексом як порушення законів та звичаїв війни і передбачає покарання до 12 років позбавлення волі.

Один з двох епізодів обвинувачення у державній зраді, слідство досі називало секретним - Медведчук та його однопартієць Тарас Козак у 2020 році начебто передавали російським спецслужбам інформацію про розташування військової частини Головного управління розвідки міноборони. Інший епізод стосується розробки проєкту "Промінь", спрямованого на інтеграцію українських заробітчан в російське суспільство та поширення серед них вигідних Кремлю політичних ідей.

Докази причетності Віктора Медведчука до цих злочинів, як випливає з раніше опублікованих матеріалів, слідство отримало, зламавши його електронну пошту та прослуховуючи телефони. Сам політик своєї провини раніше не визнавав. У разі доведення провини йому загрожує аж до 15 років позбавлення волі - таке максимальне покарання за державну зраду передбачає Кримінальний кодекс України.

СБУ спіймала Віктора Медведчука

Медведчук розповів СБУ про схеми Порошенка

Медведчук сьогодні дуже інтенсивно дає показання, бо це дуже боягузлива людина, - ОП

Суд у Львові постановив арештувати Віктора Медведчука

У дружини Віктора Медведчука вилучили квартири, автомобілі, картини: їх продадуть на користь України

Осіб, підозрюваних у державній зраді і співпраці з агресором, триматимуть під вартою: не так, як Медведчука

Путін дав 5 мільярдів доларів на п'яту колону в Україні: кому

Майно зрадника медведчука вже працює на захист України, - РНБО

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів