Захисники аеропорту Донецька контролюють приблизно половину його нового терміналу, – журналіст (відео)

10:10 16 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Sergei Loikofacebook.com

За даними головного редактора інтернет-порталу «Цензор.НЕТ» Юрія Бутусова, приблизно половина нового терміналу Донецького аеропорту, а також ряд спостережних пунктів на його території зайняті українськими військами і надійно обороняються, натомість боєць звідти повідомив у п’ятницю: «Бойовики захопили частину другого, третій і четвертий поверхи».


Відео: «Телеканал новин «24»

Телеканал «112 Україна» передав о 09:16 у п’ятницю  в повідомленні «Бойовики захопили частину другого, третій і четвертий поверхи нового терміналу донецького аеропорту, – «кіборг»:

«Бойовики захопили частину другого, третій і четвертий поверхи нового терміналу донецького аеропорту. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив один із захисників донецкого аеропорту Василь.

«...Ми прорвалися, вийшли на другий поверх, оскільки терористи захопили вже з того боку, де повалили стінку, і третій, і четвертий поверх. І вони зверху атакують нас майже кругом. Дуже важко. Сподіваємося, що ми хоч заберемо другий поверх, і нам буде легше відстрілюватися», – розповів кіборг.

За його словами, потужний обстріл з мінометів почався близько 4:50, пізніше біля 07:00 почалася стрільба зі стрілецької зброї. Він додав, що зараз також йде мінометний обстріл.

«Кіборг» зазначив, що бойовики знаходяться на четвертому поверсі і стріляють звідти з гранатомета. «Їм набагато простіше стріляти по нас, ми в колі», – додав він. За його словами, військовим ніде зігрітися.

«Як прийшла відлига, ми почали ходити всі мокрі, всі починають хворіти. Як буде час, перепочинок, спробуємо розпалити якусь буржуйку, так ніколи», – сказав він.

Раніше стало відомо, що у ДАП поранені ще два бійці. При цьому у штабі АТО повідомляють, що там теж затишшя.

Про це повідомляється сьогодні, 16 січня, на сайті телеканалу «112 Україна», де 09:15 передали також у повідомленні «Бійцям в аеропорту Донецька не вистачає підкріплення і боєприпасів, – «кіборг»: 

«Бійцям в донецькому аеропорту не вистачає підкріплення і боєприпасів. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив «кіборг» Василь.

За його словами, зокрема, не вистачає снайперів. Він також повідомив: «Я чув, пан Леонід (Матюхін. – Ред.) говорив, що прийшло підкріплення. Я вам скажу так: 93-й бригаді привезли одного, а забрали трьох. Привезли зброю, але потрібні були б ще снайпери, які б засіли по кутах і знімали гранатометників. Ми шквальним вогнем хочемо піднятися, а вони так поливають, що нам і не снилося, у нас стільки боєприпасів немає, як у них».

«Кіборг» також повідомив деякі деталі про поранених в аеропорту: «Додзвонилися, щоб вивезли всіх (поранених. – Ред.). Куди їх повезли – ніхто не володіє такою інформацією, але я чув, що тільки що хлопці передавали по рації, що знову є двоє поранених». 

Про це також повідомляється сьогодні, 16 січня, на сайті телеканалу «112 Україна». Натомість «Телевізійна служба новин» каналу «1+1» передала о 08:58 в п’ятницю в повідомленні «Кіборг» розповів, як минула ніч у Донецькому аеропорту За словами бійця 93-ї бригади, на ранок артилерія дещо стихла»:

«Відносне затишшя в Донецькому аеропорту. Бойовики припинили штурм після контратаки українських вояків, проте ніч для українських «кіборгів» видалася неспокійною.

У результаті запеклого бою півтора десятки «кадирівців» виявилися заблокованими у підвалі нового терміналу, а до летовища прорвалося підкріплення із числа десантників, поранених оборонців аеропорту вдалося евакуювати. Сьогодні вранці «ТСН» зв'язалася телефоном з одним із оборонців летовища, бійцем 93-ї бригади, який розповів останні новини про ситуацію в аеропорту.

За його словами, минула ніч видалася напруженою, проте під ранок обстріли дещо затихли. Захисник летовища розповів також: «Ніч була напруженою, але ми простояли. Артилерія трошки стихла, десь хвилин 15 тому. Мабуть, буде новий бій. Ми готові, чекаємо».

Про це повідомляється сьогодні, 16 січня, на сайті «Телевізійної служби новин». Своєю чергою, головний редактор інтернет-порталу «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусоврозповів уночі:

«Донецький аеропорт, обстановка на 23.30, 15 січня. Приблизно половина нового терміналу Донецького аеропорту, а також ряд спостережних пунктів на його території зайняті українськими військами і надійно обороняються.

Свіжа рота українських десантників дозволила відкинути російську бригаду «Спарта», і повернути контроль над усіма поверхами у нашому крилі. Тепер, коли в терміналі достатньо сил, наші змогли організувати рубежі оборони і на першому, і на другому, і на третьому, і на четвертому поверхах.

Повністю відновлено позиції. Всі наші поранені евакуйовані. Один з двох наших загиблих бійців – з 74-го окремого розвідбату. Постачання та боєприпаси – в повному комплекті.

Зараз бій стих, противник евакуює знищених найманців. Немає навіть обстрілів – росіяни бояться потрапити за своїми, і викликати у відповідь вогонь.

Повне припинення боїв означає одне – у противника немає резервів для продовження штурму, а атакували частини понесли великі втрати. Інакше вони б використовували нічний час, коли наші спостерігачі мають обмежений огляд, щоб дотиснути наші підрозділи, які, за словами «Лай-ньюс» нібито вже захопили весь аеропорт і «ведуть зачистку».

Можна констатувати – чергова спроба ударом свіжих штурмових частин росіян і кадирівців захопити термінал в черговий раз провалилася. Це очевидний тактичний успіх.

Завтра, сподіваюся, ми отримаємо кадри з нового терміналу, і супротивник у відповідь на всю свою брехню протягом дня потерпить ще раз інформаційне поразку. Хвалькуваті репортажі стануть свідченням ганьби російського ТБ, яке в сотий раз повідомило, що термінал захоплений російськими найманцями громадянина РФ «Мотороли».

У район аеропорту підтягнуті додаткові резерви українських військ, бойовий дух частин – високий, хлопці рвуться навести порядок. Ніяких підстав для паніки немає.

Усі підрозділи в аеропорту демонструють приголомшливий героїзм і стійкість. Ніхто не вимагає ротацію – всі просять тільки додаткові вогневі засоби і додаткову артилерійські удари по позиціях росіян в околицях аеропорту.

Маючи такий бойовий дух і таку концентрацію сил втратити аеропорт ми можемо тільки якщо самі відмовимося обороняти термінал. У нас цілком достатньо військ, щоб не просто захистити аеропорт, а й ліквідувати всіх порушників режиму припинення вогню навколо аеропорту, і тим самим взагалі виключити можливість штурмів і нападів на термінал.

За підсумками дня – головна загроза походить від прицільного вогню противника прямою наводкою з танків, які вирулюють на злітну смугу з селища «Спартак» і прицільно б'ють по нашим вогневих точках і спостережних пунктах. Також небезпеку становлять постійні прицільні обстріли – за час перемир'я противник зумів значно поліпшити позиції.

Українське командування повинно дати наказ на ліквідацію незаконних збройних формувань, які порушують режим припинення вогню в околицях аеропорту. Нам треба убезпечити фланги терміналу, це найгостріша військова проблема.

Невирішення цієї проблеми зберігає високі ризики для захисників терміналу. Пора.

Юрій Бутусов повідомив це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Як інформував «ЩЛ», 6 січня «Телеканал новин «24» повідомив, що на територію донецького летовища увійшли 50 бійців 80-ї бригади зі Львова, журналіст Петро Шуклінов повідомив у четвер, що на нижніх поверхах нового терміналу аеропорту – повно російських солдатів, а головний редактор інтернет-порталу «Цензор.Нет» Юрій Бутусов стверджував, що «кіборги» вибили окупантів з другого поверху нового терміналу аеропорту, волонтер Тетяна Ричкова повідомила в четвер: «У донецькому аеропорту «кіборгам» вдалося відвоювати стратегічні точки, обстріли з боку бойовиків притихли, ситуація є стабільною», натомість один зі захисників головного летовища Донеччини повідомив увечері в четвер: «Бойовики припинили атаку», блогер Олег Ярчук заявив у четвер з посиланням на дані перехоплення повідомлень військових РФ, що в боях заголовне летовище Донеччини загинули 134 із них, а правозахисник Олена Васильєва нарахувала 400.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів