Втрати української армії у повномасштабній війні проти Росії - закрита інформація

14:34 30 листопада 2022 р.

Фото до новини

Європейська комісія оцінює втрати України у війні з Росією у 100 тисяч військових, так заявила президент комісії Урсула фон дер Ляєн. Це стосується загиблих і поранених.

Також, додала вона, внаслідок бойових дій загинули понад 20 тисяч мирних жителів. Це змінена інформація, повідомляє ВВС News Україна, бо спочатку у повідомленні було 100 тисяч загиблих, але згодом у Єврокомісії назвали цю цифру помилковою, пише Dailylviv.com.

Українська влада раніше називала значно менші цифри щодо військових і наголошувала, що встановити точну кількість вбитих неможливо, зокрема, через окупацію міст, таких як Маріуполь.

ВВС News Україна звернулася за коментарями в Генеральний штаб ЗСУ й офіс Президента щодо цифри 100 тисяч.

У середу вдень початковий твіт із заявою фон дер Ляєн видалили. Натомість там з'явилося інше відео, у якому зі звернення президентки вирізали перші речення про кількість втрат.

Пізніше директор з політичних комунікацій Єврокомісії Дана Спінант пояснила, що 100 тисяч людей - це загальна кількість загиблих і поранених, а не тільки загиблих.

"Використана оцінка із зовнішніх джерел мала б стосуватися втрат, тобто як загиблих, так і поранених, і мала б показати жорстокість Росії", - написала Спінат.

Речник президента України Сергій Никифоров у коментарі "Суспільному" повідомив, що інформація про втрати "чутлива", відтак її може озвучувати лише головнокомандувач, міністр оборони або президент.

У Генштабі ЗСУ пояснили, що не можуть озвучити втрати української армії у повномасштабній війні проти Росії, тому що це закрита інформація.

"Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення", - сказав речник ЗСУ Богдан Сеник у коментарі УП.

Водночас, додали в Генштабі, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути Росію до відповідальності, "ми можемо лише підтримувати дії".

Президент розповів про щоденні втрати серед українських військових і замахи на себе й свою родину

Зеленський повідомив, скільки українських військових щодня гине на війні і скільки зазнає поранень

Президент згадав поіменно всіх загиблих журналістів з вини російського агресора

Президент розповів про щоденні втрати серед українських військових і замахи на себе й свою родину

В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів