З 1 жовтня жінки 14 спеціальностей мають стати на військовий облік

20:14 4 вересня 2022 р.

Фото до новини

З 1 жовтня жінки, які мають відповідні професії, повинні стати на військовий облік. У списку – 14 спеціальностей. Проте до кінця року за невиконання наказу штрафи не передбачені,

Про це розповів юрист Міноборони Володимир Смілка Суспільному, пише Dailylviv.com.

Виданий минулоріч наказ Міноборони №313 значно розширив список професій, з якими жінки мають ставати на військовий облік. Проте до нього внесли зміни, і нині у ньому залишилося 14 спеціальностей. Втім, взяття на військовий облік – це не мобілізація.

Юрист Міністерства оборони Володимир Смілка говорить, що на військовозобов’язаних жінок розповсюджуються такі ж самі обмеження, що і на чоловіків. Зокрема, вони не можуть виїздити за кордон під час воєнного стану.

"Так як ми наближаємося до стандартів НАТО, ми ідемо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування", — пояснив він.

Документи, які необхідні для взяття жінок на військовий облік, також не відрізняються. Це паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про шлюб та народження дітей, диплом і довідка з місця роботи із зазначенням спеціальності. Штрафувати за невиконання наказу до кінця року жінок не будуть, каже юрист.

З 1 жовтня жінки мають стати на військовий облік: пояснення від експерта

"Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений в наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік", — сказав він.

Нині, говорить Володимир Смілка, Міноборони досліджує, чи треба робити окремий облік для жінок та як організувати медкомісію. Тож варто очікувати законодавчі зміни.

У Міноборони повідомили, скільки жінок мобілізовано на війну

Примусової мобілізації жінок немає, - заступниця міністра оборони

За мобілізованими на військову службу відтепер зберігаються лише місце роботи і посада

 Відстрочка від призову військовозобов’язаних працівників: роз’яснення для роботодавців

Повістки про призов на військову службу законно вручатимуть у чотирьох місцях

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів