Усе менше поляків хочуть допомагати українським біженцям - дослідження

09:28 6 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Як показують дослідження, з лютого цього року підтримка безумовної допомоги українцям падає

Про це повідомило Польське радіо з посиланням на Rzeczpospolita, пише Dailylviv.com.

4 березня наступного року закінчується термін дії спеціального акту, який гарантує захист українських біженців від війни в Польщі. Чинний польський уряд ще не просив Сейм його продовжити. Без цього українці в Польщі, які отримали право на проживання, доступ до ринку праці, медичні послуги, освіту і соціальну допомогу нарівні з громадянами Польщі, втратять свій статус. Долю акту вирішить новий уряд і Сейм після виборів 15 жовтня.

Нагадаємо, минулого тижня Рада ЄС на прохання Єврокомісії продовжила тимчасовий захист людей, які тікають від агресії Росії з України, до 3 березня 2025 року. Польська влада хотіла відкласти це рішення і опрацювати створення спеціального фінансового резерву, з якого будуть оплачуватися потреби біженців. Наразі його немає – Польща минулого року отримала лише 700 млн євро, тоді як витрати на допомогу в країні склали 30 млрд злотих.

«Як показують дослідження, з лютого цього року підтримка безумовної допомоги українцям падає. Поляки втомилися від війни на Сході та дорогої допомоги в країні, що є результатом, зокрема, високої інфляції. Тенденція до зниження допомоги українцям триває з лютого 2023 року», – читаємо в газеті.

IBRiS запитав респондентів, чи варто Польщі продовжити термін дії положень про допомогу біженцям з України. Це стосується права на проживання, роботу, доступу до медичної допомоги, освіти та соціальних виплат. «Однозначно „так” відповіли 21,8% респондентів (цікаво, що виборців PIS більше, ніж виборців опозиції: 30% проти 21%), а „скоріше так” — 27,3% (тут голоси розподілилися порівну: по 32 відсотки з обох груп). Більшість виборців опозиційних партій проти розширення допомоги (аж 38%) – „точно ні” і „скоріше ні” вибрали загалом 39,9% респондентів, з них за правлячу партію — 26 %», — повідомляє «Rzeczpospolita».

За даними видання, тенденцію до зниження підтримки безумовної допомоги українцям можна побачити в дослідженнях, які проводив доктор Роберт Станішевський з Варшавського університету з початку війни. Вчений також нещодавно дослідив причини цього. 39,4% респондентів вказали, що змінили своє ставлення до українців, і найпоширенішою причиною стала «вимогливість» біженців. Ще 14,5% зазначили, що «українці мають більше прав, ніж поляки».

Опитування CATI проводилося 29-30 вересня, було опитано 1100 респондентів.

Нагадаємо, легальне перебування громадян України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, було продовжене після 23 серпня 2023 року.

Однак, у вересні речник польського уряду Пйотр Мюллер натякнув, що спецзакон про допомогу біженцям з України втратить свою чинність 4 березня 2024 року.

До теми: 

У Польщі закрили найбільший в країні центр приймання українських біженців

Скільки грошей українці витратили в Польщі і що купують

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів