Скільки грошей українці витратили в Польщі і що купують

13:53 5 жовтня 2023 р.

Фото до новини

З квітня до червня українці витратили в Польщі 1,76 млрд злотих. Це майже на 300 мільйонів злотих більше, ніж роком раніше.

Про це інформує InPoland, пише Dailylviv.com.

Польська економіка багато заробляє на українських громадянах, але, можливо, ці прибутки зараз досягають максимуму. Не виключено, що наші земляки витрачатимуть менше.

Проте громадяни України витрачають у польських магазинах і послугах менше, ніж до пандемії. У 2014-2019 роках протягом пів року ці витрати становили в середньому 3,4 млрд злотих, а зараз – 3,2 млрд злотих. Найбільше коштів українці витрачають на непродовольчі товари, потім йдуть послуги. На третьому місці продукти харчування.

Експерти зазначають, що після росту інфляції виявилося, що вартість витрачених грошей значно нижча, ніж кілька років тому. Люди з України мають менше грошей, ніж їхні краяни кілька років тому, або частіше пересилають їх за кордон. Адже раніше в Польщі працювали, наприклад, будівельники та водії, які мали відносно непогані зарплати, а зараз основна маса – жінки з дітьми.

Чи є ймовірність того, що ці витрати будуть збільшуватися в майбутньому? Економістам важко поки робити такі прогнози, зокрема, через зменшення пропозиції працівників з України в Польщі.

Нагадаємо, українцям в Польщі цьогоріч видали в 20 разів менше дозволів на роботу ніж торік.

У Польщі вже стверджують, що через відтік біженців з України зменшується показник роздрібних продаж. 

До теми:

Дистанційна робота узаконена у Трудовому кодексі Польщі

Українських заробітчан змусять платити податки: кому, скільки і як доведеться віддати

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів