Ландсбергіс сказав, чому Україні треба дати ракети ATACMS якомога швидше

22:46 28 вересня 2023 р.

Фото до новини

Cвіт має визнати, що йому потрібна перемога України, наголошує міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

Про це повідомив Голос Америки, пише Dailylviv.com.

Світ має повернутись до відчуття терміновості питання допомоги Україні і надати Україні необхідне озброєння поки не пізно. На цьому наголосив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс під час віртуального форуму “Виграти війну. Виграти мир”, організованого в Центрі аналізу європейської політики (CEPA) в четвер, 28 вересня.

“Нам потрібно змінити наратив, коли ми говоримо, що ми будемо з Україною стільки, скільки буде потрібно. Але якщо ми не говоримо, скільки часу саме потрібно, як довго ця допомога буде потрібна – це небагато означає. Треба визнати, що нам потрібна українська перемога”, – говорить Ландсбергіс.

За словами міністра закордонних справ Литви, якщо світ не визнає, що потрібна перемога України – це буде перемогою Путіна, що “буде кошмаром” для України, всього регіону, країн Балтії, та загалом – для всього світу.

“Перш за все, нам потрібно повернути нагальність питання, а потім надіслати все, що ми можемо. Це те, що потрібно сьогодні, те, що потрібно завтра. Українці просили протягом останнього року ракети великої дальності, які могли б досягти і зупинити російські військові поставки в окуповані регіони. Їх потрібно було надіслати, їх потрібно надіслати зараз”, – наполягає Габріеліус Ландсбергіс.

Ландсбергіс зазначає, що у світі помітне зменшення відчуття терміновості у питаннях, пов’язаних з наданням Україні потрібних озброєнь. За його словами, зі столиць країн Заходу вже не лунає так багато добрих новин, які б сигналізували про те, що в Україну надходять додаткові партії озброєння.

“Якщо згадати – на початку, одразу після [повномасштабного] нападу на Україну, була терміновість, було багато зустрічей і був набагато сильніший поштовх”, – підкреслює Ландсбергіс.

Не зважаючи на критику уповільнених поставок потрібного озброєння, Ландсбергіс зауважив на позитивні новини про можливість поставок Україні ракет ATACMS: “З іншого боку, ми бачимо, що, наприклад, повідомлення про можливі поставки ATACMS зі Сполучених Штатів і це було б справді обнадійливими новинами. Ми сподіваємося, що ще не пізно, що рішення не буде прийнято занадто пізно”.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, вчора під час дискусії в CEPA посолка США при НАТО Джуліан Сміт наголосила на тому, що у НАТО збільшить виробництво боєприпасів як для України, так і для країн-членів НАТО, які передали значну частку своїх озброєнь Україні. Кожен союзник НАТО в той чи інший спосіб підтримує Україну, надаючи гуманітарну, економічну чи безпекову допомогу, але тривалі бойові дії показали, що запаси деякої зброї та боєприпасів до неї не вистачає, сказала посолка Сміт.

Оборона на лінії Вісли: у разі ​​загрози східна частина Польщі не змогла б захиститися - генерал

Москва бореться за імперську маячню. Майбутнє України в НАТО, - Єнс Столтенберг

Посол Британії нагадав українцям напутні слова Шевченка (відео)

У Латвії до 1 січня 2026 року закриють ЗМІ російською мовою

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів